Hoppa till huvudinnehållet
Internationellt

EU-kampanj granskar skobranschen

Långa arbetsdagar, låga löner och en hälsofarlig arbetsmiljö är vardag för hundratusentals arbetare i skoindustrin. Den EU-finansierade kampanjen Change Your Shoes försöker öka medvetenheten om arbetsvillkoren.

Arbetsvillkoren i skoindustrin har inte fått lika mycket uppmärksamhet som i klädindustrin, där många företag har utökat kontrollerna och hållbarhetsarbetet hos sina leverantörer.

– Skoindustrin ligger efter klädindustrin och är inte lika genomlyst. De behöver ha bättre koll på sina leverantörskedjor, säger projektledaren Charlie Aronsson på Fair Action som är den svenska representanten i kampanjen Change Your Shoes (CYS).

En rapport från CYS som publicerades i somras har sammanställt vad de europeiska skokoncernerna gör för att säkerställa bra arbetsvillkor i leverantörskedjan. Men bara 12 av 23 skoföretag valde att svara på frågorna, och endast 9 av företagen har offentliga hållbarhetsrapporter. En av dem är Nilson Group, Skandinaviens största skokoncern, som har sin huvudsakliga produktion i Kina.

– Vi har en uppförandekod som leverantörerna måste följa. Vi gör också regelbundna inspektioner på fabrikerna och skapar särskilda handlingsplaner för dem. Hälften av inspektionerna är oanmälda, säger Jonna Burman, CSR koordinator på Nilson Group, och fortsätter:

– Ett av våra fokusområden är utbildning av personalen på fabrikerna inom bland annat kemikaliehantering och riskanalyser. Vi ser också till att det finns skyddsutrustning på fabrikerna och att arbetarna använder dem.

Ungefär 24 miljarder par skor tillverkas varje år i världen. Majoriteten av produktionen är förlagd till Asien, men en del av tillverkningen sker i Europa, särskilt välkända skomärken i läder. Många komponenter tillverkas i Östeuropa och på Balkan trots att Italien, Portugal och Spanien anges som ursprungsländer.

– Det är en trend att företag ser som en hållbar strategi att flytta produktionen hem till Europa. Vad som händer egentligen är att de dåliga arbetsvillkoren importeras, säger Charlie Aronsson.

I en rapport från CYS berättar arbetare från tolv fabriker i Polen, Rumänien, Slovakien, Albanien, Bosnien och Makedonien om sina arbetsvillkor. Arbetarna vittnar om låga löner, långa arbetsdagar med obetald övertid och dålig arbetsmiljö. Ett genomgående problem i fabrikerna är att det är väldigt varmt under somrarna och kallt under vintrarna. Det ställs ofta inga krav på användning av skyddsutrustning och arbetarna får sällan utbildning i kemikaliehantering. Omkring 120 000 anställda jobbar i skoindustrin i de undersökta länderna.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Internationellt

Senaste om Mer om arbetsmiljö