Ett med jobbet – både bra och dåligt
Publicerat 15 augusti 2016
Det är mänskligt att identifiera sig med sitt jobb. Men en stark identifikation kan också bli problematisk, till exempel vid omorganisationer. Det anser Igor Knez, professor i psykologi vid högskolan i Gävle.
Den forskning Igor Knez gått igenom handlar om grundläggande socialpsykologiska mekanismer: att vilja vara en del av en grupp och att vilja tycka om det sammanhang du befinner dig i. På en arbetsplats tar det sig bland annat uttryck i att personer identifierar sig med sin organisation, sin arbetsgrupp – och, eller – sitt yrke. Identifikationer som kan få extra stor betydelse i en kultur där arbetet är en central del av livet.
– Vi strävar efter att tillhöra olika grupper och skulle aldrig överleva ensamma. Så det är inte så konstigt att vi söker identifikation och lojaliteter även på arbetet. Men har man bara jobbet som det viktiga i livet kan det bli fruktansvärt jobbigt att till exempel gå i pension, eftersom man kan uppleva att man helt tappar sin identitet, säger han.
Av samma anledning kan det vara svårt att vara på en arbetsplats som inte värderar ens yrke. Även då kan den personliga identiteten få sig en törn. Samtidigt kan en svag identifikation med ett yrke försvaga en persons motivation att göra ett bra jobb – på samma sätt som en stark identifikation kan fungera som en starkt motiverande drivkraft. Men stark identifikation kan också bli ett hinder för förändring. Om en omorganisation splittrar en arbetsgrupp där medarbetarna identifierar sig starkt med sin grupp, kan det ta tid att skapa tillhörighet i och med en ny grupp.
– Det här behöver chefer förstå när de kommer nya till en arbetsplats och vill börja med att omorganisera allting. De tror att bara de ritar lite nya boxar är allting klart. Men det kan kosta oerhörda pengar eftersom det kan leda till konstiga, negativa känslor och reaktioner. Det här menar jag att man är ganska omedveten om.
För att hantera de här omedvetna processerna är det viktigt med transparens och kommunikation, och att som chef förstå att det tar tid att ändra lojaliteter.
– Förändring är i grunden positivt, men vi är konservativa psykologiskt sett, så det gäller att göra det lite lugnt. Det är som att flytta hemifrån, det är lite liknande processer.
En annan viktig kunskap, som är bra för både chefer och medarbetare att känna till, är att känslan går före tanken. Översatt till identifikation på jobbet betyder det att om du inte trivs på ditt arbete kommer du inte heller att knyta starka band. Känslan är helt enkelt inte med.
– Emotioner är grundläggande i vår anknytningsprocess, men man behöver inte tycka att allting är positivt med en arbetsplats. Men ju mer du tycker om din arbetsplats, dina kollegor och ditt yrke, desto starkare identifierar du dig, och ditt arbete blir därmed en del av dig själv.
Carin Hedström
Mer om Artikelserie
-
Så lyckas ni med tekniken på hybridkontoret
Hybridkontor • I takt med att arbetslivet blir alltmer flexibelt och medarbetarna sitter utspridda är tekniken kittet som får det att gå i lås. Men vad krävs egentligen för att få hybridkontoret att fungera optimalt rent tekniskt?
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.
-
Så får du det nya flexibla arbetslivet att funka
Distansarbete • Experterna är eniga – vi kommer inte återgå till våra gamla kontorsliv efter pandemin. Men hur gör man för att få det nya hybridkontoret att funka optimalt? Sofia Edholm, digital strateg på Diwo, har några goda råd för ett bra flexibelt arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Att vara professionell kräver mer än yrkesskicklighet
Kompetens • Synen på professionalitet har förändrats över tid. I dag räcker det oftast inte med att vara yrkesskicklig, man behöver också vara socialt kompetent, vilja lära sig nya saker och ha ett gott omdöme.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.