Bakgrundskoller via sociala medier ökar
Publicerat 26 januari 2016
Allt fler företag gör bakgrundskoller via sociala medier på dem som söker jobb, visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare. En effekt av det är att personer som inte är så aktiva i sociala medier sållas bort i rekryteringsprocessen.
Stockholms Handelskammare har tillsammans med Bisnode för sjunde året i rad genomfört en rikstäckande enkätundersökning och frågat företag, offentliga myndigheter och bemanningsföretag hur de går tillväga i sina rekryteringsprocesser.
Enkäten riktas till personalchefer, HR-chefer och rekryteringsansvariga inom privat och offentlig sektor samt rekryterare på bemannings-/rekryteringsföretag i hela Sverige.
– Vi ser en kraftig ökning av företag som använder sig av sociala medier som en del i sina bakgrundskontroller. Hela 72 procent uppger att de kontrollerar kandidater via sociala medier, och det är en uppgång från 58 procent från förra årets undersökning, säger Lotta Andersson, utredare på Stockholms Handelskammare.
Sociala medier är inte bara en viktig del av människors vardag, de gör det även möjligt för arbetsgivarna att på ett enkelt sätt kolla upp kandidaterna till nya jobb. Även om bakgrundskollerna ofta har karaktären av en extra check av dem som bedöms som intressanta finns det ändå en risk att personer som av olika anledningar inte använder sig av sociala medier helt enkelt sållas bort.
– Osynlighet i sociala medier kan både vara ett tecken på att en person värnar om sitt privatliv likväl som att personen är asocial. Men jag skulle inte rekommendera arbetsgivare att använda sociala medier enbart för att göra en personlighetsbedömning av kandidater, säger hon men tillägger att en professionell profil på till exempel Linkedin och Facebook kan vara en stor tillgång för den som söker jobb.
Samtidigt bör man vara försiktig med vad man lägger upp, om till exempel hela Facebookflödet består av festbilder kan det göra att arbetsgivarna drar öronen åt sig.
– Ibland kan vara att skilja på gränserna mellan privat och offentligt på sociala medier. Det professionella och privata går allt mer hand i hand, på både gott och ont. Allt som vi skriver och allt som vi lägger upp bidrar till att bygga vår egen profil, såväl privat som professionell.
Peter Fredriksson
Mer om Kompetens
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Bejaka din inre entreprenör
Kompetens • Vi lever i en snabbföränderlig värld och det ställer nya krav både på organisationer och medarbetare.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Mer om arbetsmiljö
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Svinpesten slår hårt mot gröna näringar
Smitta • Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.