
Bild: Ledarna
Mobbning på jobbet – så gör du som chef
Publicerat 7 maj 2025
Att ta ett samtal med en medarbetare som upplever mobbning kan kännas svårt. Men genom att lyssna och agera tidigt kan du göra stor skillnad. Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna, ger handfasta råd om hur du som chef ska hantera kränkande särbehandling.
Allt fler tar hjälp av företagshälsovården för att komma till rätta med kränkningar och göra utredningar med hjälp av opartiska utredare, enligt statistik från företagshälsovårdsbolaget Avonova.
– Ökningen har varit så stor som 86 procent under den senaste treårsperioden 2021–2024, säger Anna Stenberg, beteendevetare och organisationskonsult på Avonova.
Hon tror att det är en kombination av att fler faktiskt far illa och en ökad medvetenhet om problemet.
Kränkande särbehandling kan vara allt från obetänksamma elakheter till tydliga förlöjliganden eller nedlåtande beskrivningar av någon. Det kan också handla om att ignorera någon, till exempelvis genom att inte hälsa. Att utesluta någon från nödvändig information eller möten kan också vara kränkande särbehandling.
Lyssna utan att värdera
Anna Widing som är chefsrådgivare på fackförbundet Ledarna säger att det första en chef ska göra när en medarbetare känner sig kränkt är att slå sig ner och lyssna – utan att värdera.
– Det gäller att finnas där, våga stå kvar och höra om deras upplevelse. Be medarbetaren berätta om vad som hänt och hjälp till att strukturera tankar och känslor, kanske skriva ner dem. Handlar det om samarbetsproblem, missförstånd eller konkreta situationer som gått fel?
Hon säger att det är bra att involvera den som upplever sig kränkt eller särbehandlad kring lösningar och nästa steg. En fråga kan vara ”Vad behöver du? ”En fråga som inte är så lätt att svara på, tillägger hon. Men som chef är det ens ansvar att bena i det för att medarbetaren ska må bra på arbetsplatsen. Då kan man tillsammans komma fram till en förändring och åtgärder redan i det första samtalet.
Att ta tag i signalerna direkt bidrar till att korta långdragna processer.
– Ibland handlar det om att man behöver gå igenom arbetsbeskrivningar, stämma av interna rutiner eller kanske ta ett tre-partssamtal och lyfta in ett perspektiv till i dialogen. Det kan vara en annan medarbetare, företagshälsovården eller helt enkelt någon som kan bidra till att man kommer framåt och får klarhet.
Chefer kan uppleva det jobbigt att ta samtal om kränkande särbehandling, säger Anna Widing. Men på samma sätt som medarbetare säger till när en lampa är dålig eller att stolen är obekväm, behöver man som chef klara att ta emot medarbetare som känner sig ignorerade, felbehandlade eller utanför.
– Som chef har du ansvar för att hantera signaler om brister i arbetsmiljön. Att ta tag i signalerna direkt bidrar till att korta långdragna processer.
För att kunna åtgärda missförhållanden vid kränkande särbehandling ska det finnas rutiner på arbetsplatsen för hur sådana ärenden ska hanteras. Tågordningen är utreda, förebygga och åtgärda, säger hon.
– Först när man tydliggjort problemet går det att göra en åtgärdsplan. Den kan innehålla bättre rutiner för hantering av kränkande särbehandling, tätare uppföljningssamtal eller utbildning för chefer i att hålla svåra samtal.
Handlar ofta om brister i arbetsmiljön
Anna Widing säger att det är vanligt att man letar efter ”någon” på arbetsplatsen som gjort fel vid kränkande särbehandling. Men allt som oftast handlar det om brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
– Medarbetare som får rätt förutsättningar, rätt resurser och förstår sitt uppdrag mår bättre och kan konstruktivt lyfta problem och bidra till lösningar.
Att allt fler organisationer tar hjälp av företagshälsovården för att komma till rätta med kränkande särbehandling visar på en osäkerhet hos chefer kring organisatorisk och social arbetsmiljö, anser Anna Widing. Många företag har också en hög omsättning av chefer vilket kan påverka processerna.
– Som chef går det att samarbeta och hämta stöd hos både HR och företagshälsovården.
Och det är viktigt att komma ihåg - att inte agera alls är oftast sämre än att inte agera helt korrekt. Man kommer långt med bra dialog och goda intentioner, säger Anna Widing på Ledarna.
Tecken på kränkande särbehandling
- samarbetssvårigheter
- personkonflikter
- sökande efter syndabockar
- arbetsklimat som präglas av tryckt stämning
- en jargong eller skämt som alla inte är bekväma med
- hög sjukfrånvaro
- hög personalomsättning
- minskad effektivitet och produktivitet
- undanhållen information
Källa: Ledarna

Gerd Eriksson
Mer om Mobbning
-
Från gnissel till samarbete – så hanterar du konflikter på jobbet
Arbetsklimat • Konflikter på arbetsplatsen är oundvikliga – och i grunden inget att frukta. Men hur du som chef hanterar dem kan vara avgörande för arbetsklimatet. Psykologen och organisationskonsulten Sofia Lundahl från Feelgood delar med sig av sina bästa råd till dig som chef.
-
Framgångsrik metod för att motverka kränkningar
Mobbning • Aktiv åskådare är en metod och utbildning för att våga ingripa vid kränkningar och sexuella trakasserier. Forskning visar att det ger positiva effekter om man låter omgivningen öva på att reagera och agera på oacceptabla beteenden.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
"Jag vill höja chefers arbetsmiljö-självförtroende"
Uppdrag • När hon själv blev chef första gången var det chockartat. I dag har Prevents vd Susanna Ribrant betydligt mer erfarenhet och drivs av att stärka chefers självförtroende i arbetsmiljöfrågor.
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
För mycket makt gör ledarskapet svagare
Chef • Hur stark kan en verksamhet bli om den bygger på rädsla snarare än delaktighet? Forskning visar att när chefer har för stort inflytande tystnar de röster för innovation och utveckling.