Bild: Istock
Så skyddar du dig mot blixten på utejobbet
Publicerat 2 september 2024
Det kommer bli fler och kraftfullare åskoväder som en följd av klimatförändringarna och det gäller även i Sverige, enligt Vernon Cooray, forskare i elektroteknik och expert på åska och blixtar. Han tipsar om vad man ska tänka på om man jobbar utomhus och blir överraskad av åska.
– Forskare förutspår att frekvensen av blixtar kommer öka med tio procent om den globala medeltemperaturen ökar med en grad. Dessutom visar forskningen att åskoväder kommer bli kraftfullare som en effekt av den globala uppvärmningen, säger Vernon Cooray, forskare i elektroteknik vid Uppsala universitet och expert på blixtar och åska.
Den som jobbar utomhus när det börjar åska ska så snabbt som möjligt söka skydd inomhus. Om det inte går är bilen ett alternativ.
– Men viktigt att veta är att en bil bara skyddar om den är helt i metall. Om exempelvis taket är gjort av kompositmaterial kommer det inte ge dig det nödvändiga skyddet, säger Vernon Cooray.
Många gör misstaget att ställa sig under ett träd för att skydda sig mot regnet när det åskar. Men det är ingen bra idé eftersom blixten lättare slår ner i höga föremål. Befinner man sig på en öppen plats när det börjar åska ska man därför se till att ha ett avstånd om 10–20 meter från närmsta träd. Dessutom ska man krypa ihop och ha sina fötter tätt ihop, säger Vernon Cooray.
– Om blixten slår ner i marken kommer den färdas jäms med marken och leda strömmen vidare. Om man håller ihop fötterna reducerar man den mängd ström från blixten som tar sig in i kroppen via marken.
Det vanligaste sättet att skada sig vid blixtnedslag är att blixten först träffar ett objekt och sedan sprider sig vidare. Farligast är att träffas direkt av blixten – det kan vara dödligt eller ge en svår elektrisk chock och svåra brännskador. Den som blir träffad av blixten, direkt eller indirekt, ska alltid söka vård, enligt Vernon Cooray.
När det åskar
- Undvik att stå under ett träd eller andra höga föremål.
- Undvik att vara nära vatten eftersom vatten leder ström.
- Ha inte laddningssladden i om du pratar i mobiltelefon. Undvik att prata i fast telefon.
- Använd inte datorer med strömsladden i när det åskar.
- Räkna hur många sekunder det dröjer mellan blixten och tills du hör åskan. Dela antalet sekunder med tre så får du fram hur många kilometer bort blixten är. Tar det 12 sekunder är blixten alltså 4 kilometer bort.
Källa: Brandskyddsföreningen
Marianne Zetterblom
Mer om Säkerhet
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
-
Rädda liv med hjärtstartare
Säkerhet • När ett hjärta stannar räknas varje sekund. Hjärtstartare, utbildning och bra rutiner gör att fler liv kan räddas.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Tips och råd
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Så hanterar vi hat och hot
Så gjorde vi • Arbetsliv träffade en förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, en journalist, en vd på parkeringsbolag och en bibliotekarie och lät dem berätta om hur de hanterar hot och hat på jobbet.
-
Planera smartare i höst
Arbetstid • Hösten är ett perfekt tillfälle för att skapa bättre vanor. Effektivitetsexperten Petra Brask tipsar om hur man kan planera smartare och få tid och ork över till annat än jobb.