
Bild: Israel Andrade/Unsplash
Digital arbetsmiljö prioriteras inte
Publicerat 8 november 2022
Hela 45 procent av landets chefer anser att det är IT-avdelningen och inte HR eller ledningsgruppen som ansvarar för att den digitala arbetsmiljön är bra. Det visar en ny undersökning.
På uppdrag av IT-bolaget Global Connect har Kantar Sifo intervjuat chefer om vem som ansvarar för den digitala arbetsmiljön på deras företag. 45 procent har svarat att den är IT-avdelningen som har huvudansvaret och endast 11 procent uppger att det är HR-avdelningens ansvar.
– I takt med den digitala omställningen har arbetsuppgifterna för IT-avdelningen ökat lavinartat. När arbetsmiljön blir mer digital tenderar riktlinjer och policys som annars faller på HR i stället hamna på IT-chefens bord, säger Henrik Hammarström, chef för Global Connects företagsaffär.

Enligt Henrik Hammarström är det problematiskt eftersom många svenska bolag inte har IT-avdelningen representerad i ledningsgruppen. Det gör också att en rad viktiga frågor kring den digitala arbetsmiljön riskerar att hamna i skymundan.
– Pandemin har accelererat den digitala utvecklingen och vi har hoppat många år framåt i tiden. De flesta organisationer har inte hunnit reda ut frågor om vem som ansvarar för arbetsmiljön när medarbetarna i större utsträckning jobbar hemma. Arbetsmiljöronder utförs inte i hemmet och de flesta har inte lika bra stolar, skärmar och skrivbord hemma, säger han.
Det skapar en digital spagetti
Ett annat område som riskerar att falla mellan stolarna när den digitala arbetsmiljön inte inkluderas i det generella arbetsmiljöarbetet är IT-säkerheten, enligt Henrik Hammarström.
– Många organisationer har nu medarbetare utspridda på olika platser, på olika enheter som ansluter till applikationer, servrar och annan digital infrastruktur. Dessa enheter är i sin tur distribuerad på en mängd olika plattformar både i molnet, i datacenter och i egna datahallar. Det skapar en digital spagetti som kan tyckas omöjlig att ha koll på.
Undersökningen visar också att medarbetarnas förståelse för vad IT-avdelningen arbetar med är relativt låg och att 44 procent av landets IT-chefer lägger mer tid på att släcka bränder än att ägna sig åt strategiskt arbete och utveckling av verksamhetens IT-lösningar.
– Uppenbarligen diskuteras inte den digitala arbetsmiljön tillräckligt i företagens ledningar. Det är förvånande, med tanke på hur strategiskt viktig det är utifrån flera aspekter och riskerna för att det bidrar negativt på flera plan, säger Henrik Hammarström.
För en bättre digital arbetsmiljö
- Lyft frågan kring den digitala arbetsmiljön i ledningsgruppen och utgå från att den är verksamhetskritisk.
- Skapa riktlinjer och policys för digital arbetsmiljö samt hur ansvaret mellan olika avdelningar ska fördelas.
- Förtydliga rollerna. IT-avdelningen bör ansvara för de tekniska delarna, t.ex. IT-säkerhet och tillgång till digitala system och HR för övriga personalfrågor, t.ex. hur man uppför sig och delar information i den digitala arbetsmiljön samt gränsdragning mellan jobb och fritid. Tydliggör även linjechefens ansvar för sina medarbetare.

Marianne Zetterblom
Mer om Digitalisering
-
Bolagsverkets AI-satsning gav bättre arbetsmiljö
AI • Färre monotona arbetsuppgifter och effektivare handläggning. Det blev effekten när Bolagsverket lät artificiell intelligens ta hand om en del av deras ärendehantering.
-
”Vi kan inte lämna över ansvaret för AI på utvecklarna”
AI • Artificiell intelligens kan vara ett bra stöd i arbetslivet. Samtidigt finns det många utmaningar. Diskriminering, fördomar och oansvarig datahantering är bara några av dem.
-
Artificiell intelligens – tjänstemännens jobb förändras mest
Innovationer • Arbetstillfällen försvinner inte nödvändigtvis av AI – men många jobb kommer förändras, spår arbetsmarknadens parter.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Fler testar positivt för droger på jobbet
Alkohol och droger • Andelen positiva drogtester i arbetslivet ökar, men att som chef upptäcka drogbruk och veta hur man ska agera kan vara svårt. Utan tester är det nästan omöjligt.
-
Stress gör chefen sämre
Chef • Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet visar att dålig arbetsmiljö kan ge ett destruktivt ledarskap.
-
Fler behöver hjälp att lösa konflikter
Arbetsmiljöarbete • Allt fler företag behöver hjälp med att lösa konflikter på arbetsplatsen, enligt Isabelle Wright, psykolog och organisationskonsult på företagshälsan Feelgood.