Bild: Istockphoto
Rättvisare med virtuell intervju
Publicerat 1 juni 2020
Virtuella arbetsintervjuer ökar i spåren av corona. Även om det kan vara svårare att etablera personlig kontakt via skärmen blir bedömningen i många fall mer fördomsfri, enligt Claudia Ullreich Engmér, rekryterare på TNG Group.
Att rekrytera på distans har blivit ett nödvändigt för många arbetsgivare under coronapandemin. Innan covid-19 var virtuella arbetsintervjuer något som främst förekom om kandidaten befann sig utomlands eller på annan ort.
– För egen del har vi länge arbetat digitalt eftersom vi ibland rekryterar över hela landet. Men rent generellt ser vi att trenden med den här typen av intervjuer nu växer i hela samhället, säger Claudia Ullreich Engmér, affärsansvarig rekryterare och teamleader på TNG Group, en rekryteringsfirma vars specialitet är rättvis rekrytering.
Somliga hävdar att virtuella arbetsintervjuer ger just en mer rättvis och neutral bedömning. Kort och gott mer fördomsfri. Claudia Ullreich Engmér är inne på samma spår.
– Under det digitala mötet hamnar mer fokus på själva intervjun eftersom kallpratet i stor utsträckning försvinner. Vissa känner sig även mer komfortabla i sin hemmamiljö eller bakom en skärm vilket innebär att kandidaten känner sig bekvämare, och eventuell nervositet som annars kunde ha påverkat intervjun och därmed rekryteraren faller bort, säger hon.
Även exempelvis intrycket av stark parfym, ett lamt handslag eller oputsade skor försvinner av naturliga skäl.
– Det är dock viktigt att inte nya fördomar träder fram: hur ser bakgrunden ut där kandidaten sitter? Hänger tavlan i bakgrunden snett? Och varför har kandidaten en så konstig tapet?
I en virtuell arbetsintervju spelar kroppsspråk och val av kläder mindre roll än i en motsvarande "traditionell" intervju, konstaterar Claudia Ullreich Engmér.
– Skärmen är begränsad och man inte ser lika mycket av klädsel eller kroppsspråk. Detta skalar bort irrelevanta intryck, och oftast sitter kandidaten mer stilla framför en kamera då man inte vill försvinna ur bild.
Men att rekrytera på distans innebär också en del utmaningar. Ibland kan tekniken strula, ibland måste man ringa upp igen och ibland sker en viss fördröjning i samtalen.
– Den personliga kontakten försvinner något genom skärmen, påpekar Claudia Ullreich Engmér.
Enligt henne talar dock det mesta för att virtuella arbetsintervjuer är här för att stanna även när coronakrisen är "över".
– Den här typen av intervjuer sparar tid och är mer fördomsfria. Mötena blir effektiva, hållbara och dessutom är det fokus på kompetensen och ingenting annat.
Fördelar
- Ingen smittorisk Av uppenbara skäl är en intervju på distans mer säker för båda parter.
- Tidseffektivt När du inte behöver hämta kandidaten i receptionen, hälla upp kaffe och dubbelkolla att det bokade rummet inte är stulet av en kollega. I vanliga fall spelar det kanske ingen roll om du och din kandidat inte har hunnit med alla punkter, om den bokade tiden är slut så står en kollega och knackar på dörren till konferensrummet och ni tvingas avbryta. Men tack vare video kan ni nu fortsätta intervjun så länge det behövs.
- Mer hållbart Kandidaten behöver inte resa långt för att komma till intervjun.
- Lättare att anteckna digitalt I en videointervju behöver du inte titta bort från kandidaten på samma sätt som i ett fysiskt möte – särskilt inte om du lägger dokumentet för anteckningar parallellt med videofönstret.
- Fördomsfriare Om handslaget är disktrasa eller monsterhand spelar ingen roll. Bra – eftersom det säger noll om kandidatens kompetens för jobbet!
Källa: TNG
Henrik Lenngren
Mer om Digitalisering
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Information och stöd viktigt vid varsel
Chef • Det finns metoder att använda för att göra situationen så bra som möjligt vid varsel och uppsägningar på företaget.
-
Mellanchefen – jobbets kameleont
Chef • Mellancheferna ska vara lojala mot ledningen samtidigt som de ska stå på medarbetarnas sida. Det kan leda till stress och sämre ledarskap, visar en ny studie.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra