
Bild: Robert Olsson
Prisas för undervisning i arbetsmiljöfrågor
Publicerat 21 augusti 2020
För många studenter är ett intressant jobb med bra arbetsmiljö viktigare än hög lön och status, menar Jonas Borell, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola. Han har fått årets Levipris för sin förmåga att engagera ingenjörsstudenter i arbetsmiljöfrågor.
Jonas Borell undervisar ingenjörsstudenter i arbetsmiljöteknik, men håller också kurser i ledarskap och organisationsteori där han väver in arbetsmiljöfrågor i utbildningen.
– Det vi försöker få studenterna att förstå är att arbetsmiljö är ingen separat fråga utan en integrerad del av ledarskap och organisationsarbete. Arbetsmiljön är en aspekt som man måste vara medveten om att den finns där, och den kan ha både negativa och positiva effekter, säger han.
Eftersom ingenjörsstudenter ofta blir chefer eller får ledarroller under sin karriär är det extra viktigt att de har kunskaper om arbetsmiljö, menar han.
– De har inte bara ett formellt ansvar utan de är också de som faktiskt sätter ramarna för andras arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial. Det är jättviktigt att man förstår allvaret i det.
Jonas Borell får Levipriset för sin förmåga att entusiasmera studenterna och för sin höga kvalitet i undervisningen. Själv upplever han att det finns ett stort intresse för arbetsmiljöfrågor bland studenterna.
– Det finns ju undersökningar om vad både gymnasieungdomar och högskolestudenter har för värderingar. Många säger att ett intressant och stimulerande jobb med en bra arbetsmiljö är viktigare än hög lön och status. Som arbetsgivare borde man tänka på att det är väldigt högt prioriterat av många unga i dag.
Han menar att det är viktigt att studenterna inser att arbetsmiljö inte bara handlar om problem utan även är nyckeln till att skapa trivsel och en väl fungerande verksamhet. De psykosociala frågorna är också extra viktiga nu när samhället går igenom en omfattande digitalisering.
– Det finns många fördelar. Man kan jobba snabbt och effektivt och man kan ha digitala möten och jobba på distans. Men det skapar också nya varianter av problem med sammanhållning, gränsdragningar och stress, säger han.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
-
Arbetsmiljömyndigheter slås ihop
Arbetsmiljöarbete • Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, Mynak, ska slås ihop med Arbetsmiljöverket. Det föreslår regeringen i sitt förslag till budget för 2024.
-
Vald till skyddsombud? Grattis!
Skyddsombud • Har du precis blivit vald till skyddsombud? Grattis, då har du en spännande och lärorik resa framför dig. Så här kommer du i gång med ditt nya uppdrag.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.