Nytt verktyg för inkluderande rekrytering
Publicerat 10 september 2020
Nyligen lanserades ett digitalt verktyg för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald. De företag som satsar på mångfald blir mer framgångsrika, enligt Rodrigo Garay på stiftelsen Working for Change.
Företag som inte arbetar med inkluderande rekryteringsprocesser riskerar att halka efter på en konkurrensutsatt marknad. Det anser Rodrigo Garay, grundare och generalsekreterare för stiftelsen Working for Change.
– Dels ökar risken för kompetensbrist och dels blir företag som satsar på mångfald mer framgångsrika. Det finns många exempel på detta.
Working for Change har tillsammans med Kantar Sifo och med stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tagit fram ett digitalt verktyg, Kompetensmetoden, för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald.
– Vi har en definition av kulturell mångfald Sverige som är att du är född utomlands eller har två föräldrar födda utomlands. Men när vi frågade akademikerna så är definitionen snarare hur du som person med utländsk härkomst uppfattas i en rekryteringsprocess. Det behöver inte vara namnet, utseendet eller vilket födelseland du har – utan hur du uppfattas. Du pratar svenska men uppfattas ändå annorlunda, säger Rodrigo Garay.
Enligt honom kan digitala verktyg hjälpa arbetsgivarna till att skapa mer inkluderande rekryteringsprocesser:
– Vårt verktyg innehåller ett anonymt självtest som finns tillgängligt på nätet. Där kan HR-chefer och andra som hanterar frågor om rekrytering testa sin rekryteringsprocess, och därmed få en indikation inom vilket område det finns utrymme för förbättringar.
Kompetensmetodens test innehåller sex steg; fyra av dem har med rekryteringen att göra och resterande två fokuserar på hur man uppnår en inkluderande arbetsplats.
– Vi frågade ett urval av akademiker med utländsk härkomst om deras syn och erfarenheter av att söka jobb i Sverige, och de lyfte fram en antal utmaningar som vi sedan presenterade för ett antal HR-chefer. Modellen är ett mynt med två sidor och innehåller konkreta förslag på hur en person med rekryterande ställning kan hantera frågor om kulturell mångfald.
Rodrigo Garay säger sig vara övertygad om att svenskt arbetsliv kan vässas ytterligare med flera olika kompetenser och perspektiv i organisationerna.
– I och med kompetensbristen med den allt äldre befolkningen i Europa står vi inför en kris. Arbetsgivare måste bli bättre att skifta perspektiv. De som rekryterar behöver helt enkelt ha processer och system som inkluderar personer med utländsk härkomst.

Henrik Lenngren
Mer om Rekrytering
-
Fördomar får unga att rata yrkesprogram
Rekrytering • Press från föräldrar och fördomar gör att många unga väljer bort yrkesprogram när de ska välja gymnasium, enligt en ny undersökning. Det tycker Henrik Smedmark på Trä och Möbelföretagen, TMF, är synd eftersom yrkesprogram kan leda till en variationsrik arbetsmiljö, bra lön och många utvecklingsmöjligheter.
-
Distansarbete ett lockbete vid rekrytering
Rekrytering • Att rekrytera specialistkompetens inom exempelvis IT kan vara svårt. Men om det går att välja varifrån arbetet ska utföras kan betydlig fler ingenjörer tänka sig att byta jobb. Det framgår av en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort.
-
Rekrytera fördomsfritt
Rekrytering • Kan du vara född i fel land för att få jobbet? En ny studie visar att vissa etniska grupper diskrimineras mer än andra vid rekrytering. Men det går att rekrytera fördomsfritt - det visar forskning i psykologi.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Orimlig arbetsbelastning för många chefer
Stress • Många har kanske lite lugnare tempo på jobbet inför stundande sommarsemester. Men för cheferna ser det lite annorlunda ut enligt en ny undersökning från Ledarna.
-
Årets byggchef vill få fler att känna sig välkomna
Uppdrag • Jack Len på Ramirent i Skåne ser sig mer som en ledare än som chef. Sin ledarstil har han tagit med sig från idrottslivet.
-
Våga ta plats och leda mötet
Möten • Alla har varit med om det. Möten som aldrig tar slut, tankar som far i väg åt annat håll och en känsla av att man står och stampar på samma ställe. Tips för bättre möten.