Hoppa till huvudinnehållet
Digitalisering

De byggde en digital arbetsplats från start

En helt digital arbetsplats med medarbetare från hela världen. Det var vardag för Sandra Uddbäck under tiden på techbolaget Mapillary. Nu uppmanar hon svenska företag att våga ta steget och ställa om fullt ut till distansarbete under pandemin.

Under coronapandemin har distansarbete blivit en del av arbetsvardagen för många. För Sandra Uddbäck var det vardag under flera år. Mellan 2015 och 2020 arbetade hon på techbolaget Mapillary, som byggt upp hela sin arbetsmiljö digitalt.

– Mapillarys idé bygger på att det finns så mycket smarta människor runtom i världen och att den digitala arbetsplatsen är ett sätt att samla dem utan att be folk att flytta, förklarar Sandra Uddbäck. Foto: privat

Mapillarys digitala arbetsplats samlade medarbetarna från arton olika länder och åtta olika tidszoner. Det låter som ett komplicerat upplägg, men enligt Sandra Uddbäck är grunderna för att skapa en välfungerande digital arbetsmiljö att ha med samma tänk som när man bygger upp en fysisk arbetsplats, där de fysiska mötena och funktionerna ersätts av digitala.

Sandra Uddbäck och hennes kollegor inledde exempelvis varje arbetsdag med ett "god morgon" i det digitala verktyget slack, där mycket av det digitala samarbetet organiserades med hjälp av olika chattgrupper och digitala verktyg.

– När man bygger ett fysiskt kontor har man en struktur för allt från var man hänger sin jacka till var man fikar eller vilka rum som är tysta rum. Den strukturen behöver man också ha med sig online. Vi satte upp vårt kontor digitalt från dag ett med olika chattkanaler för olika syften, säger Sandra Uddbäck.

Individuella samtal med medarbetarna hölls också minst en gång per vecka för att diskutera jobbsituationen och fånga upp medarbetares mående.
– Man blir också väldigt duktig på att läsa av sina medarbetare i hur de agerar i de digitala kanalerna. Om någon till exempel inte är lika aktiv i chatten, eller säger hej på morgonen, då gäller det att fråga hur personen mår, om allt är okej, säger Sandra Uddbäck.

Hon ser flera fördelar med den digitala arbetsplatsen. Förutom att företag kan få tillgång till kompetens från hela världen ger arbetssättet medarbetare en stor flexibilitet och frihet att forma arbetet efter sina liv, istället för tvärtom.

– För mig som har familj har det varit otroligt värdefullt att få planera var och när jag jobbar. Att sitta på en plats som är fem minuter från barnens förskola har till exempel gett mig mycket mer tid tillsammans med mina barn. Vi hade även anställda som reste runt i världen, som kanske åkte skidor i alperna på förmiddagarna och jobbade på eftermiddagarna och kvällarna, säger Sandra Uddbäck.

I en ny SIFO-undersökning uppger var tredje svensk att de skulle tacka nej till ett jobb om de inte kan arbeta på distans. Bland kvinnor mellan 30–49 år är siffran ännu högre, 46 procent. Samtidigt har också oro lyfts för att distansarbetet under pandemin riskerar att leda till psykisk ohälsa. Och Sandra Uddbäck vill noga poängtera skillnaden mellan att jobba på distans under en pandemi och under mer normala omständigheter.

– Det är en stor skillnad. Nu jobbar människor mest hemifrån. Jag jobbade framför allt från co-workingkontor tillsammans med andra, eller från vänners kontor. Man kunde ta en lunch eller en fika och fick mycket social samvaro som man inte får i dag under corona, säger hon.
Hon tror ändå att företag har mycket att vinna på att våga ta steget och göra en ordentlig omställning till distansarbete under pandemin.

– Vi är i en situation just nu där vi inte har något val. Trots det är det många som velar och inte vågar ta steget fullt ut, utan gör det halvdant. Det blir sämre för både företaget och dess medarbetare. Några av världens största företag har lyckats ställa om. Om Facebook kan göra det med 50 000 anställda, kan mindre bolag i Sverige också göra det, säger hon.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Digitalisering

Senaste om Ledarskap