Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsklimat

Var fjärde chef vantrivs på jobbet

Mer än var fjärde chef känner psykiskt obehag av att gå till jobbet. I synnerhet gäller det chefer i offentlig sektor. Det visar en ny undersökning.

Jämfört med 2017 är det något fler chefer som upplever psykiskt obehag av att gå till jobbet. Det visar undersökningen Jobbhälsoindex som görs årligen och innefattar cirka 10 000 respondenter.

– Det är naturligtvis oroande att det är så många chefer som på grund av arbetet känner psykiskt obehag att gå till jobbet och att det ökar. De har ju dessutom en arbetsmiljöuppgift att minska den psykiska ohälsan i arbetslivet, säger Johan Parmler vd för Svenskt Kvalitetsindex som står bakom undersökningen.

Chefer i offentlig sektor trivs sämre med sina chefskollegor och arbetskamrater än chefer i privat sektor, enligt undersökningen.

Yngre chefer ser inte meningen med arbetet i samma utsträckning som sina äldre chefskollegor. Det är också betydligt vanligare att de yngre cheferna upplever att deras åsikter inte respekteras jämfört med hur de äldre cheferna upplever sig bli respekterade. Att de äldre cheferna känner sig tryggare i sin chefsroll tycker inte Lars Hjalmarsson är så konstigt. Men han oroas över att de yngre cheferna inte upplever jobbet som tillräckligt meningsfullt.

– Vi är inne i ett generationsskifte på chefsnivå. Om då de yngre cheferna inte ser meningen med jobbet i samma utsträckning som de som "checkar ut" och känner obehag inför jobbet, då har vi en jobbig tid framför oss i arbetslivet, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex i Sverige.

Ladda ner undersökningen:

FAKTA

Jobbhälsoindex

Jobbhälsoindex har genomförts årligen sedan 2007 består av ett 70-tal olika frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation, medarbetarnöjdhet etc samt därutöver ett flertal andra variabler. För 2018 har ca 10 000 respondenter besvarat frågorna i Jobbhälsoindex av ett totalt representativt urval på drygt 17 200 personer som arbetar minst halvtid i åldersgruppen 20 – 65 år.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsklimat

Senaste om Ledarskap