
Bild: Joseph Pearson/Unsplash
Det motiverar medarbetare att vilja stanna
Publicerat 20 februari 2018
Att jobba med arbetsklimatet har stor betydelse om man vill behålla sina medarbetare. Det visar en ny undersökning där anställda fått lista vad det är som styr valet att stanna kvar på jobbet.
Just nu är arbetsmarknaden stark och många väljer att byta jobb. Men hög personalomsättning är sällan bra för företaget eftersom det kräver mycket resurser samt leder till en nedgång i produktivitet och effektivitet. HR-företaget Talentsoft märker just nu av en ökad efterfrågan på företag som vill ha tips på hur man bäst motiverar och behåller sin personal.
– Kompetensutveckling, tidiga fredagar och årliga bonusar kan alla vara bra verktyg, men det som väger tyngts är den sociala sammanhållningen. Som tur är kräver det ofta överraskande lite av verksamheten för att investera i den kollegiala samanhållningen, och investeringen ger goda resultat, säger Allan Nygaard, chef för Talentsoft i Norden, i en kommentar.
Talentsoft har gjort en enkätundersökning om de viktigaste parametrarna för att behålla medarbetare. På en fråga om vilka de tre viktigaste parametrarna på en arbetsplats är, svarar 75 procent; bra kollegor. Därefter kommer bra lön, flexibla villkor samt god relation till chefen.
Behålla bra medarbetare
- Investera i den kollegiala sammanhållningen Att göra något trevligt utanför arbetet stärker motivationen och samarbetet och är därför en bra investering för företaget.
- Underskatta inte betydelsen av lön För många är lön en avgörande motivationsfaktor och det kan betala sig beträffande kostnaderna för rekrytering.
- Erbjud flexibla villkor Möjligheten för att gå tidigt eller få arbeta hemifrån kan bidra till större engagemang och effektivitet.
- Prioritera kompetensutveckling Både i form av kurser och utbildning samt daglig motivering, stöd och dialog.
- Stärk relationerna mellan ledning och medarbetare Respektera varandras professionella roller och ställ krav samt involvera varandra.
Källa: Talentsoft

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Daglig reflektion ökade arbetsglädjen
Arbetsmiljöarbete • På Norrlands universitetssjukhus har korta reflektionsmöten blivit nyckeln till ett förbättrat samarbete. Denna metod visade sig vara särskilt värdefull under pandemin.
-
Planera kickoffen så den fungerar för alla
Arbetsklimat • Det som skulle bli en teamstärkande aktivitet på personaldagen kan lätt få motsatt effekt. Några medarbetare sporras av en tävling medan andra upplever det som en mardröm. Hur skapar man en kickoff där alla har kul?
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Ledarskap
-
Bra arbetsmiljö ger högre vinster
Arbetsmiljöarbete • En god arbetsmiljö är lönsamt för företag. Mellanstora företag med en bra arbetsplatskultur har mer än 400 procent högre vinstmarginal än jämförbara företag. Det visar en undersökning från organisationen Great Place to Work som certifierar företag världen över.
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
Avlastande samtal bra efter svåra händelser
Kris • Krisstöd i form av avlastande samtal är ett sätt att göra en traumatisk händelse begriplig och sänka stressnivåerna.