Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Varannan chef är vän med sina anställda på Facebook

Varannan chef är Facebook-kompis med några av sina anställda. Oftast är det de anställda som skickar vänförfrågan. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen.

Enligt en undersökning där 2 000 chefer fått svara på frågor om sina vanor i sociala medier är varannan chef Facebook-kompis med sina anställda. Marina Åman, andre vice ordförande i Unionen, anser att det kan bli problematiskt eftersom gränserna mellan privatliv och arbetsliv ofta blir otydliga i sociala medier.

– Även om chefer och kollegor förstås kan umgås på fritiden behöver deras professionella relation vara tydlig. En ledare som till exempel bara godkänner vänförfrågningar från vissa anställda riskerar att skapa osämja på arbetsplatsen. Då kan det vara bättre att tacka nej till alla kollegor, säger Marina Åman i en kommentar. Foto: Camilla Svensk

Ett annat problem med att bli för bra vän med sina medarbetare är att det kan bli jobbigare att ta upp svåra saker och saker som inte fungerar, säger Marina Åman.

– Om medarbetare ska växa måste chefen berätta vad de kan utveckla. En ledare som aldrig vågar prata om problem kan inte erbjuda lämplig kompetensutveckling.
Undersökningen genomfördes 24 maj till 12 juni och är gjord av Novus på uppdrag av Unionen.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Chef

Senaste om Ledarskap