Hoppa till huvudinnehållet

Medarbetarnas placering på kontoret påverkar lönsamheten enligt en ny studie.

Bild: Istockphoto

Kompetens

Placering påverkar prestationen

Precis som i klassrummet verkar placering i kontorslandskapet ha betydelse för hur de anställda presterar. För allra bäst lönsamhet ska man undvika att medarbetare med liknande styrkor och svagheter sitter bredvid varandra, enligt en ny studie.

För företag som vill öka sin lönsamhet kan den mest kostnadseffektiva sättet vara att flytta om personalen i lokalerna. Det visar en studie där mer än 2 000 anställda i USA och Europa ingår. Verksamhetens kapacitet kan öka med upp till 15 procent med en genomtänkt strategi för placering, enligt studien.

I studien delas medarbetare in i tre typer; produktiva, generalister och kvalitetsfokuserade. Produktiva medarbetare är som namnet antyder produktiva men har lägre kvalitetsfokus. De kvalitetsfokuserade däremot håller hög kvalitet på det de producerar men tar betydligt längre tid på sig än de produktiva. De tredje kategorin är ett mellanting av de två andra typerna.

Enligt studien nås bäst resultat om anställda med olika styrkor och svagheter placeras bredvid varandra. Således ska produktiva medarbetare jobba med kvalitetsfokuserade.
Studien visar även att negativt eller oetiskt beteende lätt sprider sig i en grupp. Därför är det viktigt för chefer att hålla koll på medarbetare som uppvisar negativt beteende och snabbt fånga upp det.

Undersökningen är gjord av Harvard Business School i samarbete med rekryteringsföretaget Cornerstone on demand.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Kompetens

Senaste om Ledarskap