Hoppa till huvudinnehållet

– Sammanhanget och sången har stor betydelse, inte bara mentalt utan även fysiskt, för många människor, säger Putte Nelsson som står bakom körerna Team Putte i Stockholm, Linköping och Uppsala.

Bild: Privat

Må bra

Körsång effektivt mot depression och ångest

Att delta i kulturaktiviteter tillsammans med andra kan lindra stress och ångest, enligt en ny forskningsstudie. Körledaren Putte Nelsson har på nära håll sett hur körsång blir en frizon där de som deltar släpper sina vardagsbekymmer för en stund.

På uppdrag av Region Jönköping har forskaren Paula Bergman undersökt om kulturunderstödd rehabilitering, även kallad Kultur på recept, kan förbättra den psykiska hälsan. En färsk studie visar att kulturaktiviteter kan vara ett effektivt sätt att förbättra den psykiska hälsan.

I studien jämfördes cirka 200 personer som fått kultur på recept med en kontrollgrupp. Resultatet visar att deltagare som engagerat sig i kulturella aktiviteter, som körsång, teater och måleri, upplever en märkbar minskning av stress, ångest och depression. Störst effekt syntes vid depression.  

– Kulturaktiviteterna bidrar till att deltagarna utmanar sig själva, att bara ses för en fika räcker inte för att få till stånd en förändring. Träffarna är lustfyllda och det sociala sammanhanget behövs för att våga gå utanför sin trygghetszon, vilket i sin tur bidrar till deras utveckling, säger Paula Bergman i en kommentar.

Sveriges näst största folkrörelse

Körledaren Putte Nelsson är inte förvånad över studiens resultat. Han har sysslat med körsång sedan barnsben och startade sin första kör 1998.

– Sammanhanget och sången har stor betydelse, inte bara mentalt utan även fysiskt, för många människor, säger han.

Han berättar om otaliga exempel på körsångare som övervunnit tuffa och mörka perioder i livet, mycket tack vare kören.

– Det kan handla om en skilsmässa, ett negativt hälsobesked eller dödsfall i familjen. Då har jag många gånger fått berättat för mig att mina körer har varit läkande och tröstande. De har hittat ett sammanhang där de får glömma det jobbiga ett par timmar.

Putte Nelsson menar att den nya forskningen styrker och befäster det han och många andra har vetat om i många år. Han hoppas att forskningen kan bidra till att körsång godtas som friskvård.

– Det skulle vara positivt för alla människor som vill sjunga i kör för att må bra som ett alternativ till all annan friskvård som Skatteverket säger ja till. Körsång är trots allt Sveriges näst största folkrörelse, så bara det borde vara fog för en lagändring.

Putte Nelsson får själv mycket energi och glädje av körsång och av sina körer.

– Jag kan vara trött och låg på energi när jag kommer till en körövning, men efteråt är jag alltid glad och har massor av endorfiner som rusar runt i kroppen.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa