Hoppa till huvudinnehållet

Bild: The Nix Company/Unsplash

Må bra

Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till

Är du sent ute med att nyttja ditt friskvårdbidrag men vill inte att pengarna ska brinna inne? Då är du inte ensam. Nästan hälften av nyttjandet sker årets sista två månader. Vi reder ut vad du kan använda bidraget till – och vad du inte får använda det till.

Nästan hälften, 45 procent, nyttjar sitt friskvårdsbidrag under årets sista månader, november och december. I alla fall bland dem som har sitt friskvårdsbidrag via förmånsföretaget Edenred, som hanterar förmåner åt fler än 125 000 anställda.

– Vi ser att en väldigt stor del av nyttjandet sker årets sista två månader. Det beror dels på att om du någon gång köpt ett årskort på exempelvis ett gym i slutet av året, så kommer det att förnyas samma period varje år. Men det beror även på att många av de medarbetare som man verkligen vill komma åt med friskvårdsvårsbidraget, de som vanligtvis inte tränar regelbundet, väntar in i det sista. Många är inte medvetna om att man kan använda friskvårdsbidraget väldigt brett, säger Alf Reimers, marknadschef på Edenred.

Alf Reimer, marknadschef på Edenred
Alf Reimer är marknadschef på Edenred som hanterar friskvårdsbidrag och lunchförmåner.
Bild: Privat

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare. Syftet med bidraget är att öka medarbetarnas hälsa, ork och välmående så att sjukfrånvaron minskar medan trivseln och engagemanget ökar.

Förutom rena motionsaktiviteter, såsom gym, gruppträning, idrotter och löplektioner, kan bidraget användas till annan, enklare friskvård som är avstressande eller avkopplande. Det kan till exempel handla om behandlingar som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet, som massage och akupunktur, men även tekniker och terapi för förbättrad kroppshållning och rörelsemönster, till exempel balansträning.

Rökavvänjning och viktnedgång

Friskvårdsbidraget kan även användas till behandlingar för viktnedgång eller rökavvänjning samt profylaxkurs för blivande föräldrar. Friskvårdsbidraget får däremot inte användas till medlemsavgifter på exempelvis gym eller idrottsföreningen, och inte heller till att hyra eller köpa utrustning, om dessa inte ingår i kostnaden för aktiviteten.

– Det är ju inte så många som har egna bowlingklot hemma så om man bowlar och bowlingklotet ingår i avgiften så är det okej, säger Alf Reimers.

Behandlingar, som massage och akupunktur, får heller inte överstiga en kostnad om 1000 kronor per tillfälle. Men det går bra att köpa klippkort för högre belopp.

– Man får köpa ett klippkort på massage för hela sitt friskvårdsbidrag men då måste det framgå att flera behandlingar ingår och att varje behandling inte kostar mer än 1000 kronor, säger Alf Reimers.

Fler nyttjar om arbetsgivaren informerar

Arbetsgivare kan göra mycket för att få fler medarbetare att nyttja sitt friskvårdsbidrag. Att se till att medarbetarna vet vad de kan använda bidraget till och göra det så enkelt som möjligt att använda det, är en bra start, anser Alf Reimers. Han rekommenderar inte upplägg där medarbetarna själva får stå för en del av kostnaden.

– Det är inte att rekommendera, det leder oftare till att bidraget inte används alls, det blir för krångligt.

Ju högre belopp arbetsgivare ger i friskvårdsbidrag, desto högre nyttjandegrad.

– Många kanske känner att belopp om 1 000–1 500 kronor, då är det inte är värt besväret att använda bidraget, säger Alf Reimers.

Han rekommenderar även att hitta en leverantör där friskvårdsbidraget är förbetalt.

– Alla har inte möjlighet att göra utlägg på tusentals kronor för friskvårdsaktiviteter. Framför allt inte de medarbetarna som behöver bidraget allra mest, som annars inte har råd med en friskvårdsaktivtet. Det riskerar att bli en jämlikhetsfråga.

Han tycker att en utgångspunkt för arbetsgivare bör vara att få så många som möjligt att nyttja sitt friskvårdsbidrag, för att få mer hälsosamma medarbetare.

FAKTA

Så kan friskvårdsbidraget användas

  • Friskvårdsbidraget får användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde, max 5 000 kronor per år och anställd. Betalar arbetsgivaren ut mer än 5 000 kronor får du betala skatt på hela friskvårdsbidraget.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta max 1 000 kronor per tillfälle för att anses vara av mindre värde och skattefritt. 
    Källa: Skatteverket
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa