Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Offentliganställda chefer trivs sämre på jobbet

Chefer i offentlig sektor trivs sämre på jobbet än chefer i privat sektor. Dessutom är det fler chefer i offentlig sektor som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Det visar rapporten Jobbhälsoindex. 

Chefer i offentlig sektor har ofta större personalgrupper än chefer i privat sektor. Det kan vara en förklaring till att de trivs sämre. Enligt Jobbhälsoindex vill chefer i offentlig sektor i mindre utsträckning arbeta kvar hos sin nuvarande arbetsgivare jämfört med såväl medarbetare som chefer i privat sektor. 

− Det visar sig att chefer i privat sektor i större utsträckning ser fram emot att gå till jobbet jämfört med chefer i offentlig sektor, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex. 

Av Jobbhälsoindex framgår också att chefer i offentlig sektor anser sig utsättas för sexuella trakasserier i större omfattning jämfört med sina offentliganställda medarbetare och de privatanställda. De känner också oftare ett psykiskt obehag att gå till jobbet. 

− Vi ser också att jobbrelaterade sömnproblem är vanligare bland chefer i offentlig sektor.

FAKTA

Om Jobbhälsoindex

Jobbhälsoindex genomförs årligen sen 2007 och består av ett 90-tal frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation och trivsel med fler. Denna gång har cirka 9 500 yrkesverksamma personer i åldrarna 20–65 år svarat på frågorna.

Ladda ner undersökningen

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Chef

Papperstidning

Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.

Prenumerera

Senaste om Hälsa