Hoppa till huvudinnehållet
Chef

Offentliganställda chefer trivs sämre på jobbet

Chefer i offentlig sektor trivs sämre på jobbet än chefer i privat sektor. Dessutom är det fler chefer i offentlig sektor som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Det visar rapporten Jobbhälsoindex. 

Chefer i offentlig sektor har ofta större personalgrupper än chefer i privat sektor. Det kan vara en förklaring till att de trivs sämre. Enligt Jobbhälsoindex vill chefer i offentlig sektor i mindre utsträckning arbeta kvar hos sin nuvarande arbetsgivare jämfört med såväl medarbetare som chefer i privat sektor. 

− Det visar sig att chefer i privat sektor i större utsträckning ser fram emot att gå till jobbet jämfört med chefer i offentlig sektor, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex. 

Av Jobbhälsoindex framgår också att chefer i offentlig sektor anser sig utsättas för sexuella trakasserier i större omfattning jämfört med sina offentliganställda medarbetare och de privatanställda. De känner också oftare ett psykiskt obehag att gå till jobbet. 

− Vi ser också att jobbrelaterade sömnproblem är vanligare bland chefer i offentlig sektor.

FAKTA

Om Jobbhälsoindex

Jobbhälsoindex genomförs årligen sen 2007 och består av ett 90-tal frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation och trivsel med fler. Denna gång har cirka 9 500 yrkesverksamma personer i åldrarna 20–65 år svarat på frågorna.

Ladda ner undersökningen

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Chef

Senaste om Hälsa