Offentliganställda chefer trivs sämre på jobbet
Publicerat 1 september 2022
Chefer i offentlig sektor trivs sämre på jobbet än chefer i privat sektor. Dessutom är det fler chefer i offentlig sektor som uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Det visar rapporten Jobbhälsoindex.
Chefer i offentlig sektor har ofta större personalgrupper än chefer i privat sektor. Det kan vara en förklaring till att de trivs sämre. Enligt Jobbhälsoindex vill chefer i offentlig sektor i mindre utsträckning arbeta kvar hos sin nuvarande arbetsgivare jämfört med såväl medarbetare som chefer i privat sektor.
− Det visar sig att chefer i privat sektor i större utsträckning ser fram emot att gå till jobbet jämfört med chefer i offentlig sektor, säger Lars Hjalmarsson på Jobbhälsoindex.
Av Jobbhälsoindex framgår också att chefer i offentlig sektor anser sig utsättas för sexuella trakasserier i större omfattning jämfört med sina offentliganställda medarbetare och de privatanställda. De känner också oftare ett psykiskt obehag att gå till jobbet.
− Vi ser också att jobbrelaterade sömnproblem är vanligare bland chefer i offentlig sektor.
Om Jobbhälsoindex
Jobbhälsoindex genomförs årligen sen 2007 och består av ett 90-tal frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation och trivsel med fler. Denna gång har cirka 9 500 yrkesverksamma personer i åldrarna 20–65 år svarat på frågorna.

Marianne Zetterblom
Mer om Chef
-
Våga prata om era misstag
Arbetsklimat • Att våga testa, misslyckas och lära av sina misstag är viktigt för att en organisation ska utvecklas. Psykologen och forskaren Caroline Lornudd tipsar om hur man som chef kan bidra till att främja en orädd arbetskultur.
-
"Vi rullar ut röda mattan för nyanställda"
Uppdrag • Jens Möllberg och hans kollegor på Hitachi Energy bygger förutsättningar för framtidens fossilfria samhälle.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.