Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Ny ljudbok med råd till stressade och trötta

Vi blir allt mer trötta och stressade – eller? Enligt psykologen Kerstin Jeding, aktuell med en ny ljudbok om stress och återhämtning, är stress inget nytt fenomen.

Giorgio Grossi och Kerstin Jeding är lite av stresshanteringsgurus i Sverige, och de har skrivit många böcker ihop i ämnet. Nu är de aktuella med ljudboken "Råd till dig som är stressad och trött".

Sedan Kerstin Jeding började specialisera sig på stress på 90-talet har hon tvingats besvara den återkommande frågan om det är så att stressen ökat i samhället. Men hennes teori är att stress och trötthet är något vi alltid burit med oss, att det är naturligt.

– Vi jämför oss själva när vi är som piggast, och det är vi ju bara några få timmar per dag. Relativt det är vi trötta varje dag. Skillnaden är att vi har mer mental stimulans i dag och större kognitiva krav på oss. Inte bara på arbetet utan också på vår fritid. När man känner att man inte hinner med eller mäktar med eller klarar av allt är det lätt att bli stressad.

I ljudboken finns fakta, råd, övningar och tips för hur man kan ta hand om sig i tider när det känns för mycket extra allt. Det handlar både om att lära sig varva ner och att skaffa sig perspektiv på stressen.

– För egen del blir jag trött av att arbeta för mycket mentalt utan tillräcklig tid för återhämtning emellan, och stressad när jag tagit på mig för mycket. I de lägena följer jag mina egna råd. Stresshantering handlar inte om smartare sätt att göra mer på kortare tid, utan att prioritera och sedan hantera det som är, säger Kerstin Jeding.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Stress

Senaste om Hälsa