Bild: Gunilla Lundström
Vibrationsskadorna förändrade hela livet
Publicerat 8 september 2021
Han kan inte hålla i en telefon eller gå ut med sin hund utan att händerna vitnar och gör ont. För 49-årige Robert Andersson har vibrationsskadorna han fick i jobbet som snickare vänt upp och ned på tillvaron. Och han är långt ifrån ensam om att drabbas.
En dag för fem år sen när snickaren Robert Andersson var på jobbet tappade han plötsligt skruvdragaren han arbetade med. – Den bara föll ur min hand, jag fattade inte vad som hände men jag kunde inte greppa den. Han hade dock sina misstankar om att något inte stod rätt till eftersom han länge haft problem med vita fingrar, svårigheter att böja fingrarna och stickningar i händerna.
– Jag anade kanske vad som var på gång, men ville inte riktigt inse det. Det var först när jag stod där på bygget och tappade skruvdragaren som jag verkligen förstod att något var fel.
Robert, som då var 44 år, hade drabbats av vibrationsskador, efter ett långt yrkesliv som snickare. På grund av de verktyg han har hanterat dagligen – tigersåg, skruvdragare, sticksåg och slagborrmaskiner – hade nerverna i Roberts händer tagit stryk och förstörts.
– Det eskalerade snabbt efter det. Jag kunde inte hålla i mina verktyg och ju mer jag körde på desto mer sa händerna ifrån. På nätterna vaknade jag av smärta och kunde inte röra mina händer, utan fick skaka och slå i gång dem. När jag även började tappa saker hemma insåg jag att jag måste kolla upp vad det var.
Nervskador i båda händerna
Robert sökte först hjälp hos företagshälsovården, som skickade honom vidare till olika instanser, bland annat vårdcentralen. Där fick han en utredning och genomgick en mängd olika tester, som bland annat visade att han hade skador i de ytliga nerverna i händerna. Allt detta resulterade i operation av karpaltunneln i båda händerna.
– Efter operationen var det rätt okej i några månader, men sen kom allt smygande tillbaka. Till slut small det till och jag fick så ont att jag var tvungen att sluta jobba helt, för det fanns tyvärr ingen möjlighet för mig att få andra arbetsuppgifter hos min arbetsgivare.
Robert blev förstås riktigt orolig, både för sin hälsa och för jobbet. Hur skulle han, som arbetat som snickare sedan han gick ut grundskolan, kunna fortsätta om händerna inte lydde honom?
Tvingades byta yrke
– Jag var inte ens 50 år och hade jobbat hela livet som snickare. Nu var jag tvungen att söka nytt jobb, men vem vill anställa någon med trasiga händer?
Han är långt ifrån ensam om att drabbas. De drabbade finns inom olika branscher, men är överrepresenterade inom bygg och industri eftersom man där använder många maskiner som vibrerar eller slår kraftigt. Det är dessutom ofta unga personer som drabbas.
– Den yngsta jag har träffat med vibrationsskador var bara lite över 20 år. Det är sorgligt att kroppen förstörs när man är så ung och just har kommit ut på arbetsmarknaden. För min del är jag säker på att grunden till min skada lades redan för 25 år sen på grund av alla verktyg jag använt, säger Robert Andersson.
Handverktyg är värst
– Man kan ju tro att det är bilningsmaskiner och liknande som är värst. Men den typen av verktyg förstår man oftast intuitivt att man ska ta det lugnare med och pausa ofta. I stället är det slagborren, muttersmacken och andra handverktyg som gör mest skada för dem använder man ju hela tiden och tar sällan pauser, fortsätter han.
Enligt statistik från Afa Försäkring orsakades 35 procent av alla godkända arbetssjukdomar mellan åren 2015 och 2019 av vibrerande verktyg. 2018 var cirka 400 fall av alla godkända arbetsskador orsakade av vibrationer. Sammantaget innebär det att vibrationsskador är den vanligaste arbetsskadan i Sverige i dag.
– Detta är anmärkningsvärt och något som måste uppmärksammas mer för det går att ändra på genom att jobba preventivt, säger ergonomen Sebastian Buck.
Han arbetar i ett team tillsammans med läkaren Fathima Forslund och yrkeshygienikern Maria Assenhöj vid Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping. De utreder patienter med vibrationsskador och fokuserar på att jobba förebyggande.
Viktigt att söka hjälp tidigt
– Fångar vi upp patienten tidigt, vid lindriga symtom, kan cirka 20 procent bli något bättre om de får hjälp att minska sin exponering för vibrationer. Men hela 80 procent blir inte bättre ens då. Har skadan börjat påverka funktionen i händerna går det inte att backa. Då får vi i stället fokusera på att behandla själva arbetsmiljön, säger Fathima Forslund.
Patienter som kommer till Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping med förmodade vibrationsskador får en medicinsk utredning av de fysiska skadorna och hur de hänger samman med exponeringen. Dessutom gör yrkeshygienikern en exponeringsbedömning och mäter vibrationsnivåerna i de verktyg som patienten har använt. Ergonomens roll är att analysera hur patienten har hanterat sina verktyg rent ergonomiskt, något som också påverkar skadan.
– Till exempel är handintensivt arbete, där man använder händerna ofta och länge, en faktor som kan påverka skadan, säger Sebastian Buck som tillsammans med sina kollegor även brukar göra arbetsplatsbesök.
Arbetsplatsbesök är en viktig del av arbetet på de arbets- och miljömedicinska klinikerna.
– Det finns en stor okunskap där ute om hur vibrationsskador uppstår och hur man kan förebygga dem. Därför är kunskapsförmedling så oerhört viktigt för att lyckas minska de här skadorna, säger Fathima Forslund.
Enligt yrkeshygienikern Maria Assenhöj, väntar många med att söka hjälp tills det är för sent.
Vanligt med machokultur
– Utöver okunskap hos arbetsgivare kan det ha att göra med en slags machokultur där man som medarbetare tyvärr inte säger till i tid när man börjar få besvär. Man vill inte heller vara en "besvärlig" kollega som lassar över jobbet på någon annan, säger hon. Robert Andersson känner igen sig i den beskrivningen.
– Jag var likadan och ville inte klaga när det gjorde ont utan bet ihop. Man spelar tuff och kör på trots att man känner av vibrationerna som skadar kroppen, säger han.
Arbetsplatsbesöken är även viktiga då de ofta avslöjar fler medarbetare som har besvär.
– En patient med vibrationsskador är en indikator på att det inte står rätt till på arbetsplatsen. För om det finns en person med vibrationsskador finns det oftast flera, mörkertalet är stort, säger Maria Assenhöj.
Även om många arbetsgivare och arbetstagare känner till att vibrationerna kan skada så vet de inte hur snabbt det sker och vilka verktyg som är värst eller hur man ska hantera dem för att undvika skada.
– Många blir rejält överraskade när vi berättar för dem hur korta stunder det är okej att använda exempelvis en slagborrmaskin. De tror nog att de vet, men de känner inte till gränsvärdena, säger Maria Assenhöj
För snickaren Robert Anderssons har vägen fram till i dag varit snårig, kantad av operationer, smärta, problem med såväl arbetsgivare som Arbetsförmedlingen för att få rätt till ett nytt jobb och ersättning för utebliven inkomst. Efter många om och men samt hjälp från Galaxen Bygg i Linköping, som är en organisation som hjälper anställda i byggbranschen med bland annat rehabilitering och kunskap kring arbetsmiljö och hälsa, lyckades Robert till slut hitta ett nytt jobb inom en ny bransch.
– Jag var överlycklig när jag fick veta att min nya arbetsgivare, Ocab, ville anställa mig som fastighetsskötare, på mina villkor. I dag behöver jag inte hantera vibrerande verktyg och kan ta pauser om jag får ont i händerna, säger han.
För ont har han. Smärtan som Robert fått av sitt arbete måste han leva med resten av livet. Värst är det på vintern.
– Så fort det blir kallt fryser jag något fruktansvärt om fingrarna och kan inte röra dem. Det tar lång tid varje gång de har blivit kalla att få dem att funka igen genom att massera och försöka få i gång cirkulationen.
Smärtan påverkar honom även på fritiden. Det är svårt att sova och han kan inte längre snickra på huset som han alltid gjorde förr, eller gå ut på promenad med sin och sambons hund.
– Det har jag fått sluta med för jag skulle aldrig kunna hålla emot om han börjar dra i väg i kopplet. Men jag får leka med honom hemma på tomten i stället. Trots allt han drabbats av är Robert Andersson positiv. Inte minst är han glad över att hans skada nu är klassad som en arbetsskada vilket ger honom rätt att få ersättning upp till den lönenivå han tidigare hade som snickare.
– Jag är glad att det gått så bra som det gjort för mig ändå, med nytt jobb och ersättning. Men jag önskar att kunskapen om vibrationsskador ökade hos både arbetsgivare och de som jobbar med verktygen. Ingen ska behöva råka ut för den här typen av skada på sin arbetsplats.
Vibrationsfria verktyg
Trots att det är vår vanligaste arbetssjukdom så är vibrationsskador helt onödiga och skulle kunna elimineras. Det gäller bara att ställa krav på maskintillverkarna, säger Hans Lindell, forskare och ansvarig för projektet Noll vibrationsskador. Inom ramen för projektet har maskiner och verktyg tagits fram som vibrerar avsevärt mindre än dagens.
Läs mer om projektet på ri.se
Karin Cedronius
Mer om Vibrationer
-
Unga snickare drabbas av vibrationsskador
Vibrationer • Var tredje snickare visar tecken på vibrationsskador i händerna. Skadorna drabbar även unga snickare enligt en ny avhandling från Lunds universitet.
-
Forskare ska undersöka vibrationsskador hos tandvårdspersonal
Vibrationer • Riskerar tandvårdspersonal att drabbas av kärl- och nervskador till följd av vibrationer under arbetet? Den frågan ska nu undersökas av forskare vid Göteborgs universitet.
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.