Hoppa till huvudinnehållet

Markus Torgeby har alltid en utomhussäng redo för en tupplur i skogen.

Bild: Frida Torgeby

Livsstil

Ute är det nya inne

Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.

– För oss är det inte en stor grej att sova ute. Vår utomhussäng står alltid uppställd i skogen, säger Markus Torgeby.

En kilometer från familjens hus vid Helgesjön utanför Åre står familjens säng med granrisbädd under bar himmel. Redan som 12-åring upptäckte Markus Torgeby den läkande kraften i att sova kallt. Han hade busat med några kompisar och blivit tillrättavisade av en granne.

– Jag blev stressad av situationen och fick svårt att sova. Jag upptäckte att det gjorde mig gott när jag sov kallt med öppet fönster, säger Markus Torgeby.

Några år senare när han precis hade gått ut en folkhögskoleutbildning kände han sig vilsen och fick panik. Han gick tre timmar rakt ut i skogen och slog läger. Där bodde han i fyra år med några få kronor på fickan.

– Jag behövde hitta mig själv och det gjorde jag i naturen. Att bo ute i skogen blev räddningen för mig, säger Markus Torgeby.

I dag är han gift och har tre barn. Nu har de både el och värme i huset som inte ligger långt ifrån platsen i skogen som var hans hem under många år. I sin bok Sova ute berättar Markus Torgeby hur rogivande det är att sova under bar himmel och titta upp mot stjärnorna och om den alerta känslan i kroppen efter att ha sovit ute när det kallt.

Vilken utrustning behövs för att sova ute?

– Den viktigaste utrustningen är din kropp. Du behöver ingen dyr utrustning, det är inte det som är grejen. Ta det du har, säger Markus Torgeby.

Men om du vill köpa något så pratar sig Markus Torgeby sig varm för naturliga material:

– Att sova på en bädd med granris med ett renskinn ovanpå är det absolut mest bekväma. Då är du hemma, säger han.

 

TIPS

Lär dig sova i kyla

Om du mjukstartar med att sova kallt så bygger du upp ditt självförtroende.

Steg 1
Öppna fönstret och känn hur det är att sova i ett svalt rum. Sätt för en matta vid dörren om du är rädd för att kyla ner hela huset eller lägenheten.

Steg 2
Sov på balkongen, altanen eller i trädgården. Du kan använda skummadrass och täcke. Tar du ut dem precis när du ska sova så är de fortfarande varma när du lägger dig. Nu bygger du upp ditt självförtroende för att sova utomhus. Utvärdera vad som fungerar bra och mindre bra.

Steg 3
Åk ut i skogen och bygg ditt eget skydd med grangrenar eller slå upp ditt tält.


Källa: "Sova ute" av Markus Torgeby

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Livsstil

Senaste om Hälsa