Hoppa till huvudinnehållet

Multitasking får oss att känna oss effektiva, men faktum är att det försämrar arbetsminnet.

Bild: Pexels/Karolina Grabowska

Digitalisering

Multitasking försämrar arbetsminnet

Multitasking får oss att känna oss effektiva när det i själva verket är precis tvärtom. Lisa Thorell, docent i psykologi vid Karolinska Institutet, förklarar varför.

Första stoppet är hallen

När vi löser ett matematiskt problem, tar in ny information eller försöker lära oss ett språk använder vi vårt arbetsminne. Om man ser på hjärnans minnesfunktion som ett stort hus så utgör arbetsminnet den trånga hallen. Det får inte plats särskilt mycket i hallen. Men om du är fokuserad på uppgiften du ska lösa kan du föra över det du behöver till långtidsminnet. Foto: Stefan Zimmermann

Lagra på rätt sätt

Långtidsminnets kapacitet är obegränsad. Men för att du ska kunna plocka fram den nya kunskap du fört över från arbetsminnet hit, kan du inte bara slänga in den godtyckligt i en pärm. För att minnas måste du koppla ihop det nya du lärt dig med något du redan kan. Ju mer erfarenhet du har av något sedan tidigare, desto lättare är det att lagra informationen på ett bra ställe och det underlättar när du vill plocka fram informationen vid ett senare tillfälle.

Arv och miljö

Hur bra arbetsminnet är styrs till viss del av genetiska faktorer. Vissa har lättare att lära än andra. Multitasking försämrar arbetsminnet generellt. Om man läser ett chattmeddelande när man egentligen försöker skriva en text, tar det lång tid att hitta fokus igen. Nedsatt arbetsminne är vanligt om man har dyslexi eller adhd. Att dela upp en uppgift i mindre delar samt få regelbunden feedback kan underlätta.

TIPS

Förbättra arbetsminnet

  • Lägg mobilen i ett annat rum Studier visar att mobilen distraherar även när den ligger i fickan eller på skrivbordet. Stäng också av pushnotiser på datorn när du behöver koncentrera dig.
  • Skaffa bra sovvanor Om man redan har svårt att fokusera blir effekten av sömnbrist ännu större. Lägg undan mobilen för att inte bli frestad att kolla sociala medier på natten.
  • Motionera regelbundet Vissa studier visar att motion har en positiv inverkan på förmågan att koncentrera sig
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Digitalisering

Senaste om Hälsa