
Bild: Pexels/Karolina Grabowska
Multitasking försämrar arbetsminnet
Publicerat 3 september 2021
Multitasking får oss att känna oss effektiva när det i själva verket är precis tvärtom. Lisa Thorell, docent i psykologi vid Karolinska Institutet, förklarar varför.
Första stoppet är hallen
När vi löser ett matematiskt problem, tar in ny information eller försöker lära oss ett språk använder vi vårt arbetsminne. Om man ser på hjärnans minnesfunktion som ett stort hus så utgör arbetsminnet den trånga hallen. Det får inte plats särskilt mycket i hallen. Men om du är fokuserad på uppgiften du ska lösa kan du föra över det du behöver till långtidsminnet.
Lagra på rätt sätt
Långtidsminnets kapacitet är obegränsad. Men för att du ska kunna plocka fram den nya kunskap du fört över från arbetsminnet hit, kan du inte bara slänga in den godtyckligt i en pärm. För att minnas måste du koppla ihop det nya du lärt dig med något du redan kan. Ju mer erfarenhet du har av något sedan tidigare, desto lättare är det att lagra informationen på ett bra ställe och det underlättar när du vill plocka fram informationen vid ett senare tillfälle.
Arv och miljö
Hur bra arbetsminnet är styrs till viss del av genetiska faktorer. Vissa har lättare att lära än andra. Multitasking försämrar arbetsminnet generellt. Om man läser ett chattmeddelande när man egentligen försöker skriva en text, tar det lång tid att hitta fokus igen. Nedsatt arbetsminne är vanligt om man har dyslexi eller adhd. Att dela upp en uppgift i mindre delar samt få regelbunden feedback kan underlätta.
Förbättra arbetsminnet
- Lägg mobilen i ett annat rum Studier visar att mobilen distraherar även när den ligger i fickan eller på skrivbordet. Stäng också av pushnotiser på datorn när du behöver koncentrera dig.
- Skaffa bra sovvanor Om man redan har svårt att fokusera blir effekten av sömnbrist ännu större. Lägg undan mobilen för att inte bli frestad att kolla sociala medier på natten.
- Motionera regelbundet Vissa studier visar att motion har en positiv inverkan på förmågan att koncentrera sig

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Mer kunskap behövs om hur AI påverkar arbetsmiljön
Digitalisering • När arbetet i kassan automatiseras går det snabbare. Men risken är att glädjen med jobbet försvinner. Det säger Åsa Cajander som är en av forskarna bakom en ny rapport om hur ny teknik påverkar vår arbetsmiljö.
-
Är du redo att bli en avatar?
Digitalisering • Tekniken för virtuella jobbmöten där man träffar sina kollegor som avatarer har blivit relativt billig och flera olika lösningar lanseras just nu. Enligt tech-gurun Bill Gates kommer vi om några år inte förstå hur vi klarade oss utan VR i arbetsmiljön.
-
Stort intresse för virtuella kontor
Digitalisering • Just när vi lärt oss behärska digitala möten och hybrida kontor kommer nästa innovation – det virtuella kontoret. Hur är det att jobba på ett sådant och hur påverkar det arbetsmiljön? Det ska forskarna Cecilia Berlin och Maral Babapour Chafi ta reda på i en ny studie.
Senaste om Hälsa
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.
-
Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Coronaviruset • Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.
-
Det får kontorsanställda att röra sig mer
Kontor • För att bryta stillasittandet på kontor är det mest effektiva insatser på organisatorisk nivå. Till exempelvis att bygga in rörelse i arbetet.