Hoppa till huvudinnehållet

Ulf Wallgren var programledare på SVT men sadlade om till yogalärare.

Bild: Ulf Wallgren

Må bra

Lindra vardagsstressen med yoga

December bjuder på mysiga avbrott i vardagen, men också på en hel del stress och måsten. Yoga, meditation och mindfulness är olika tekniker men med samma effekt. De ökar vår stresstålighet och hjälper oss att få återhämtning i vardagen. 

– Vi är duktiga på att hitta gaspedalen i livet men många vet inte var bromspedalen sitter, säger Ulf Wallgren, före detta nyhetsankare på Sveriges Television som skolat om sig till yogalärare.

Ulf Wallgren var alltid saklig och ingav förtroende i teverutan. Ute på nyhetsredaktionen bland kollegorna var han lugn och trygg att arbeta med.

– Jag var professionell och kunde hantera att det kom nyheter sent in på sändningen. Men på insidan så snurrade det. Jag var bra på att dölja det, säger Ulf Wallgren.

Han försökte att hitta strategier och rutiner för att hantera stressen på jobbet. Han gick in i ett vilrum och vilade tio minuter innan sändning eller försvann från nyhetspulsen och tog långsamma promenader i radiohusparken.

Tillslut protesterade kroppen

Men hans kropp protesterade, det var som en centrifug inombords när han borstade tänderna på kvällen och hjärtat slog för många slag. Till slut blev han sjukskriven för utbrändhet.

– Vi har ett uppdrag i livet. Det var på något sätt bestämt att jag skulle få den här erfarenheten och sedan sprida den och hjälpa andra, säger Ulf Wallgren.

När han var programledare på SVT hjälpte han tittarna att förstå sin omvärld, i dag som yogalärare är hans kall att hjälpa sina elever att få kontakt med sin inre värld.

– Yogan hjälper kroppen att balansera sina system. Kroppen är intelligent och strävar efter att vara i jämvikt. Vi lever i ett tidevarv där allt förutsätts gå jättefort och det skapar ett stort antal intryck. Tänk hur många gånger dina tankar avbryts per dag av att det plingar till i telefonen. Självklart påverkar det dina tankar och dina sinnen, säger Ulf Wallgren.

Hittade sin form

Han provade olika yogaformer men de var för fysiskt krävande.

– Jag är inte 25 år och supervig, utan är en 67 årig gubbe med en whiplashskada, säger han.
Allt föll på plats när han hittade medi­cinsk yoga som består av övningar med mjuka enkla rörelser, andningstekniker, meditation och vila för att stärka kroppens självläkande förmåga. I dag är han extremt tacksam för att ha den verktygslådan att ta till i stressiga situationer eller vid motgångar i livet.

– Yogan har hjälpt mig att hantera sorgen efter min hustru Kerstin som gick bort i somras. Den hjälper mig att se det positiva och inte fastna i negativa tankar. Jag känner mig glad över att ha fått leva tillsammans med en fantastisk människa i 40 år.

Yoga förbättrar stresståligheten

Yoga är en bra teknik för att träna upp förmågan att vara närvarande i nuet och lyssna på kroppen. Men det finns olika sätt att utöva yoga och det gäller att hitta den form som passar just dig, enligt Marian Papp, som både undervisar i yoga och forskar om yoga på Karolinska institutet.Marian Papp

– Är du stressad och ovan kan det vara svårt att ställa om abrupt och sitta stilla en halvtimme för att meditera. Yogan som har fysiska övningar kan ibland vara enklare för personer som är vana att röra på sig, säger hon. 

Men oavsett vilken form av yoga man väljer så är effekten den samma. 

– Yoga, mindfulness och meditation påverkar homeostasen* (kroppens strävan efter att upprätthålla jämnvikt t.ex. vad gäller vätskebalans, andning och cirkulation reds. anmärkning). Balansen i det autonoma nervsystemet stärks och det för med sig att bland annat blodtryck, andningsfrekvens och hjärtfrekvens går ner. Det innebär att du förbättrar din stresstålighet och återhämtning. 

 

TIPS

Minska stressen genom vänster näsborre

Om du vill reducera stress och skapa en inre lugn-och-ro känsla tipsar Ulf Wallgren om en andningsövning som går ut på att andas genom den vänstra näsborren.

– Den vänstra näsborren är kopplad till det parasympatiska nervsystemet, det vi kallar för kroppens bromspedal i det autonoma nervsystemet, säger Ulf Wallgren.

Sätt dig eller lägg dig ner. Lyft upp din högra hand och blockera höger näsborre med höger tumme. Fingrarna pekar rakt upp. Andas lugna, mjuka andetag in och ut genom vänster näsborre i tre till fem minuter Gör en kort paus efter varje utandning.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa