Hoppa till huvudinnehållet

Att ta sig en svängom hemma i vardagsrummet är ett enkelt sätt att bryta stillasittandet när man jobbar hemma.

Bild: Andrea Piacquadio/Pexels

Må bra

Sju sätt att få till vardagsmotion

Att ta korta rörelsepauser under arbetsdagen är ett smart sätt att förbättra sin fysiska hälsa och minska risken för värk i kroppen. På köpet följer bättre minne, koncentrationsförmåga och humör.

Det viktigaste för att hålla igång är att få till hållbara vanor. Försök sprida ut din träning under veckan och ta regelbundna pauser under arbetsdagen då du rör på dig. Tio minuter åt gången räcker. Det tipset ger Hanna Leander, hälsocoach på företagshälsovårdsbolaget Feelgood.

– Tio minuter låter inte så mycket men kan ändå vara svårt att få till. Är det inte märkligt att vi är duktiga på att komma ihåg att ladda våra mobiltelefoner men glömmer bort att ladda oss själva, säger ger Hanna Leander.

Hon har listat sina bästa tips på att få in rörelse i vardagen.

1. Knäböj 20 gånger per dag Ta hjälp av en stol för att hålla balansen och gör 20 knäböj i den takt som dina knän tillåter dig. Blir det för lätt, gör 30 ordentliga knäböj utan att hålla i dig i något.

2. Promenera 15 minuter per dag Börja med att gå något varv runt huset. Sedan kan du utöka det till att gå 15 minuter varje morgon, lunch och efter att arbetspasset är klart.

3. Ta en rörelsepaus Tio minuter åt gången räcker. Det bästa är att aktivera hela kroppen, från topp till tå. Det finns många bra appar och träningsprogram på nätet som kan inspirera till korta, lätta pass.

4. Stå upp Att stå upp sätter igång cirkulationen. Passa på att långsamt rulla ned, kota för kota så långt ned du kan mot golvet, andas ut. Rulla sedan lika långsamt upp igen och andas in. Upprepa några gånger för att sedan rulla bak dina axlar. Känn skillnaden.

5. Dansa! Sätt på din favoritlåt och dansa loss. Funkar extra bra om man jobbar hemma.

6. Rulla axlarna Dra upp axlarna mot öronen, rulla bak dem samtidigt som du för skulderbladen mot varandra. Skjut sedan ner skulderbladen så långt du kan. Upprepa så många gånger du vill.

7. Andas! Kom ihåg återhämtningen och andas från magen. Lägg dig ned eller sätt dig bekvämt. Lägg en hand på magen och ta ett djupt andetag, som börjar i magen. Följ andetaget på sin väg upp mot bröstet och låt det sedan avslutas i magen igen. Se om du kan förlänga ditt andetag efter en stund.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa