Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Istock

Må bra

Så tacklar du höstdeppen

Förbered dig för en tuff höst. Covid-19-restriktioner i kombination i med mörker och kyla kommer att göra hösten extra kämpig i år. Höstdeppen kommer att drabba många. Men låt dig inte misströstas, det går att ta kommandot över årets mörkaste månader.

Jag tror att det kommer att bli en tuff höst och vinter för många, säger Helena Kubicek Boye som är legitimerad psykolog och författare.

Nu när mörkret kommer smygande och Covid-19 fortfarande håller oss i sitt grepp är det hög tid att börja planera höstens och vinterns aktiviteter med familj och vänner. Hur ska ni umgås? Om du och dina vänner har ställt in höstens utlandsresa kanske ni kan ses och göra något annat kul ihop?

– Gör upp en plan för hur ni ska ses och umgås med familj och vänner, säger Helena Kubicek Boye.

Det gäller att hitta nya positiva förstärkare när våra vanliga planer som konserter, resor, utflykter som vi brukar se fram emot ställs in. Vi behöver skapa goda vanor och rutiner för att mentalt förbereda oss inför hösten och vintern eftersom vi lätt börjar tröstäta, röka och dricka mer alkohol när vi känner oss ­deppiga.

– Under sommaren har vi kunnat göra rätt mycket för att normalisera vardagen trots Covid-19. Vi har träffats och umgåtts utomhus. Men nu är det lätt att känna sig mer isolerad hemma, säger Helena Kubicek Boye.

 

TIPS

Gör det du gillar

Vi behöver belöna oss själva och göra saker vi tycker om. Då kommer vi att känna oss piggare igen. Välja ut en eller några få aktiviteter som har störst betydelse för ditt välmående och se om du kan göra det du vill på ett riskfritt sätt. Vi behöver göra saker som får oss att må bra, det ger oss en belöning i form av en dopaminkick och vi får en positiv känsla i kroppen. När du har tråkigt är bästa medicinen att göra något riktigt kul. Gillar du att plocka svamp, läsa böcker eller se filmer så se till att göra just det som ger dig en positiv kick.

bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa