Bild: Istock
Så tacklar du höstdeppen
Publicerat 28 oktober 2020
Förbered dig för en tuff höst. Covid-19-restriktioner i kombination i med mörker och kyla kommer att göra hösten extra kämpig i år. Höstdeppen kommer att drabba många. Men låt dig inte misströstas, det går att ta kommandot över årets mörkaste månader.
Jag tror att det kommer att bli en tuff höst och vinter för många, säger Helena Kubicek Boye som är legitimerad psykolog och författare.
Nu när mörkret kommer smygande och Covid-19 fortfarande håller oss i sitt grepp är det hög tid att börja planera höstens och vinterns aktiviteter med familj och vänner. Hur ska ni umgås? Om du och dina vänner har ställt in höstens utlandsresa kanske ni kan ses och göra något annat kul ihop?
– Gör upp en plan för hur ni ska ses och umgås med familj och vänner, säger Helena Kubicek Boye.
Det gäller att hitta nya positiva förstärkare när våra vanliga planer som konserter, resor, utflykter som vi brukar se fram emot ställs in. Vi behöver skapa goda vanor och rutiner för att mentalt förbereda oss inför hösten och vintern eftersom vi lätt börjar tröstäta, röka och dricka mer alkohol när vi känner oss deppiga.
– Under sommaren har vi kunnat göra rätt mycket för att normalisera vardagen trots Covid-19. Vi har träffats och umgåtts utomhus. Men nu är det lätt att känna sig mer isolerad hemma, säger Helena Kubicek Boye.
Gör det du gillar
Vi behöver belöna oss själva och göra saker vi tycker om. Då kommer vi att känna oss piggare igen. Välja ut en eller några få aktiviteter som har störst betydelse för ditt välmående och se om du kan göra det du vill på ett riskfritt sätt. Vi behöver göra saker som får oss att må bra, det ger oss en belöning i form av en dopaminkick och vi får en positiv känsla i kroppen. När du har tråkigt är bästa medicinen att göra något riktigt kul. Gillar du att plocka svamp, läsa böcker eller se filmer så se till att göra just det som ger dig en positiv kick.
Anahita Arai
Mer om Må bra
-
Utomhusjobb ger återhämtning
Kontor • Kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.
-
Så hjälper du hjärnan på jobbet
Må bra • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Lisa Blomster, specialist inom neuropsykologi, tipsar om fem strategier för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.
-
Få återhämtningen att bli av
Så gör du • Om vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det leda till ohälsa. Niclas Almén, psykolog och stressforskare ger sina bästa återhämtningstips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.