Fler nedstämda när distansarbete fortsätter
Publicerat 30 september 2020
Under början av hösten har ovanligt många anställda rapporterat nedstämdhet samt besvär i rygg, axlar och nacke. Det visar statistik från företagshälsovården.
De senaste sex veckorna har kurvan vad gäller de sjukanmälningar som Previa hanterar gått upp. Mest ökar de för den psykiska ohälsan som är den högsta sedan Previa började föra sin statistik för tio år sedan. Det är en allvarlig utveckling som inte ser ut att stanna av, enligt Maria Steneskog Nyman som är talesperson i beteendevetenskapliga frågor på Previa.
– Många har hamnat i en situation där de arbetat hemifrån och kanske hade förväntningar på att allt skulle vara mer som vanligt igen nu till hösten. För vissa har det fungerat utmärkt att vara hemma, medan andra känt sig isolerade och inte mått bra. Den psykiska ohälsan handlar om ångest, deppighet, depression och utmattning, säger Maria Steneskog Nyman.
Hon tror att det är en utmaning för många chefer att uppmärksamma och fånga upp en medarbetare som mår dåligt. Och för medarbetaren som redan innan coronan var i en riskgrupp vad det gäller psykisk ohälsa har situationen nu blivit ännu svårare och mer utsatt.
– Det är tydligt att vi på Previa fyller en funktion i att stötta och hjälpa cheferna att ta sitt ansvar och att hitta fram till ett annan typ av ledarskap så länge restriktionerna pågår. Det behövs tätare kontakt med medarbetarna och fler avstämningar av hur de faktiskt mår.
Vad det gäller de fysiska besvären är det också en uppgång i Previas statistik. De kan inte se exakt i statistiken vad de fysiska besvären handlar om. Men Maria Steneskog Nyman säger att det ofta är besvär i rygg, axlar och nacke.
Något som däremot gått ned i Previas statistik är anmälan om frånvaro på grund av förkylning och anmälan om vård av barn. De var högre kring skolstarten men har nu en kurva som pekar nedåt.
– Det är ett naturligt mönster vi ser varje i höst i samband med skolstart, men i år hamnade vi på mycket en mycket högre nivå än vanligt. Orsaken till det är med största sannolikhet de rekommendationer som fortsatt finns om att stanna hemma vid förkylningssymptom.
Om Previas sjukstatistik
Previas statistik "Sjuk och Frisk" omfattar 156 000 människor på 410 företag och offentliga organisationer i Sverige. Statistiken bygger på sjukanmälningar som görs via telefon eller online.
Gerd Eriksson
Mer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.