Hoppa till huvudinnehållet
Sjukfrånvaro

Fler nedstämda när distansarbete fortsätter

Under början av hösten har ovanligt många anställda rapporterat nedstämdhet samt besvär i rygg, axlar och nacke. Det visar statistik från företagshälsovården.

De senaste sex veckorna har kurvan vad gäller de sjukanmälningar som Previa hanterar gått upp. Mest ökar de för den psykiska ohälsan som är den högsta sedan Previa började föra sin statistik för tio år sedan. Det är en allvarlig utveckling som inte ser ut att stanna av, enligt Maria Steneskog Nyman som är talesperson i beteendevetenskapliga frågor på Previa.

– Många har hamnat i en situation där de arbetat hemifrån och kanske hade förväntningar på att allt skulle vara mer som vanligt igen nu till hösten. För vissa har det fungerat utmärkt att vara hemma, medan andra känt sig isolerade och inte mått bra. Den psykiska ohälsan handlar om ångest, deppighet, depression och utmattning, säger Maria Steneskog Nyman. Foto: Previa

Hon tror att det är en utmaning för många chefer att uppmärksamma och fånga upp en medarbetare som mår dåligt. Och för medarbetaren som redan innan coronan var i en riskgrupp vad det gäller psykisk ohälsa har situationen nu blivit ännu svårare och mer utsatt.

– Det är tydligt att vi på Previa fyller en funktion i att stötta och hjälpa cheferna att ta sitt ansvar och att hitta fram till ett annan typ av ledarskap så länge restriktionerna pågår. Det behövs tätare kontakt med medarbetarna och fler avstämningar av hur de faktiskt mår.

Vad det gäller de fysiska besvären är det också en uppgång i Previas statistik. De kan inte se exakt i statistiken vad de fysiska besvären handlar om. Men Maria Steneskog Nyman säger att det ofta är besvär i rygg, axlar och nacke.

Något som däremot gått ned i Previas statistik är anmälan om frånvaro på grund av förkylning och anmälan om vård av barn. De var högre kring skolstarten men har nu en kurva som pekar nedåt.

– Det är ett naturligt mönster vi ser varje i höst i samband med skolstart, men i år hamnade vi på mycket en mycket högre nivå än vanligt. Orsaken till det är med största sannolikhet de rekommendationer som fortsatt finns om att stanna hemma vid förkylningssymptom.

FAKTA:

Om Previas sjukstatistik

Previas statistik "Sjuk och Frisk" omfattar 156 000 människor på 410 företag och offentliga organisationer i Sverige. Statistiken bygger på sjukanmälningar som görs via telefon eller online.

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Sjukfrånvaro

Senaste om Hälsa