Hoppa till huvudinnehållet
Må bra

Hitta glädjen i det lilla

Försök att fokusera på fördelarna med hösten i stället för att klaga på vädret. Det rådet ger John Steinberg som föreläser inom pedagogik och ledarskap.

 

John Steinberg har bott hela sitt vuxna liv i Sverige men kommer ursprungligen från USA. Han tycker att svenskarna fokuserar lite väl mycket på regn, kyla och mörker på hösten.

Men det går att byta fokus, i stället för att koncentrera sig på svagheter kan du fokusera på styrkor. Om du gillar sommar, värme, sol och bad så sörj inte att hösten inte infriar sommarens höjdpunkter utan synliggör höstens styrkor. Gläd dig åt härliga skogspromenader i en färggrann skog, att skidsäsongen drar igång, att din favoritserie på teve startat igen och att du kan krypa upp i soffan och dricka en kopp varm choklad med levande ljus i fönstren och höra ljudet från en sprakande brasa.

– En av mina käpphästar är att förvandla ett bristperspektiv till styrkeperspektiv. Jag är van från skolans värld att vi koncentrerar oss på bristerna när det är mycket enklare att utveckla våra styrkor och något vi borde bli bättre på, säger John Steinberg.

Som introvert uppskattar John Steinberg hösten:

– Jag uppskattar inte större sociala sammanhang utan gillar att stänga in mig hemma. Det är mer tillåtet att jobba på hösten och att jobba är min hobby, säger John Steinberg.

Är du deppig på hösten så kommer du inte långt med inställningen att du ska skärpa dig.

– Att tänka att man ska skärpa till sig är för abstrakt, vi behöver bli mycket mer konkreta om vi vill förändra oss, säger John Steinberg.

Börja försiktig med små steg och glädjeämnen så kommer din inställning att förändras. Att njuta i nuet får dig att må bättre. Öva dig i att uppskatta det du har framför dig. Ju mer konkret du är ju mer få du ut av övningen. Titta tre sekunder extra på din dotter nästa gång ni ses, se ut genom fönstret och se färgväxlingarna i landskapet, stanna kvar några sekunder extra.

Titta på det nya nattduksbordet du köpt på auktion och uppskatta det fina hantverket. Ditt känsloliv kommer att påverkas av de små glädjeämnena i livet.

 

TIPS

Gör listor på saker du vill göra

Känner du dig uttråkad i höstmörkret så är det bra att kunna plocka fram en lista på konkreta saker du vill göra.

Förslag på listor:

  •  Fem filmer att titta på i höst
  •  Fem böcker du vill läsa
  •  Fem platser att besöka eller återvända till
  •  Fem personer du gärna vill ta en promenad med
  •  Fem saker du tycker om att göra på hösten, till exempel gå i skogen och plocka svamp
bild på Anahita Arai

Anahita Arai

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa