Kraftsamling kring kemikalier behövs
Publicerat 25 oktober 2019
Sverige har halkat efter när det gäller att förebygga risker kopplat till kemikalier. Men genom att använda de stödfunktioner som finns behöver kemikaliehanteringen inte bli så krånglig. Det var budskapet på ett av seminarierna på arbetsmiljöeventet Gilla jobbet.
Sverige ligger över EU-snittet när det gäller hur utsatt man är för damm, gaser, rök och pulver på arbetsplatsen, enligt Eurofonds europeiska undersökning om arbetsvillkor.
– Nu behöver vi kraftsamla för en ökad kompetens och medvetenhet i arbetslivet. Vi har tagit det lite för lugnt helt enkelt, sa Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, när hon föreläste på seminariet "Friska arbetsplatser hanterar farliga ämnen" på arbetsmiljöeventet Gilla jobbet som arrangerades för fjärde året.
Om man utgår från Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsorsakade besvär är det lätt att få fel bild av hur allvarligt problemet är, anser Maria Albin. I den rapporten ligger stress- och belastningsbesvär i topp och endast fem procent av de arbetsrelaterade sjukdomarna orsakas av damm. Men då gäller det att komma ihåg hur allvarliga sjukdomar som dammet orsakar. Enligt den senaste forskningen kan damm orsaka lungcancer, KOL samt hjärt-kärlsjukdom.
– Det är stora och allvarliga sjukdomsgrupper. Ungefär 15 procent av KOL-fallen i Sverige beror på damm, rök och ångor på jobbet. Tidigare trodde man att det bara var kopplat till rökning. Nya rön visar också att luftföroreningar i arbetsmiljön bidrar till hjärtinfarkt, sa Maria Albin.
Maria Albin anser att gränsvärdena behöver sänkas, exempelvis för kvartsdamm som kan orsaka lungcancer.
– Mitt budskap är att vi behöver pressa nivåerna. Flera gränsvärden vi har nu ger en risk som helt enkelt inte är acceptabel. I synnerhet om man väger in att vi förväntas jobba längre. Att bara fastställa att man klarar gränsvärdena kan ge en falsk trygghet, sa hon.
Så hur ska då alla som inte är kemister kunna lära sig att hantera kemikalier på ett säkert sätt på jobbet? Det var temat på Ann-Beth Antonssons, IVL Svenska Miljöinstitutet, föredrag. Hennes budskap var att det går att klara det om man tar hjälp av det stöd som redan finns. Hon tipsade om Prevents webbverktyg Kemiguiden samt Kemirisk – ett interaktivt verktyg som hjälper till att identifiera risker när man står inför att göra en riskbedömning.
Med på seminariet var också Atlas Copco Industriteknik och Kemilärarnas resurscentrum som båda vunnit den europeiska arbetsmiljöbyråns utmärkelse Good Practise Awards för sitt sätt att hantera kemikalier.
Atlas Copco har systematiskt jobbat med att förbättra luften på sitt laboratorium.
– Tidigare behövde man rymddräkt för att jobba i vårt labb. Nu har vi renare luft än ett genomsnittligt kontor, konstaterade Karin Järverud, laboratoriechef på Atlas Copco Industriteknik.
Gilla jobbet
Gilla Jobbet arrangeras av arbetsmarknadens parter i samarbete med AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv. Under våren fortsätter Gilla jobbet med regionala evenemang i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Växjö och Karlstad.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kemikalier
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
-
Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Kemikalier • De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar.
-
Ny studie belyser risker med kobolt
Kemikalier • Kobolt, som används inom bland annat hårdmetallindustrin, kan ge hudproblem och eksem som i förlängningen gör att man inte kan vara kvar på sin arbetsplats. Forskare efterlyser nu gränsvärden för hudexponering av ämnet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Chilla – det gillar hjärnan
Må bra • Ha inte dåligt samvete om du då och då hamnar i soffan framför en tv-serie. Att chilla eller slappa är helt nödvändigt för att kropp och hjärna ska må bra och vi ska få till en bra balans i livet, säger hjärnforskaren Sissela Nutley.
-
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Må bra • Arbetsliv reder ut vad du kan använda friskvårdsbidraget till – och vad du inte får använda det till.
-
Långvarig stress ökar risken för demens
Stress • Utmattningssyndrom och depression ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, enligt en ny svensk studie. Risken är fortfarande låg men kunskapen kan ge viktiga ledtrådar till hur demenssjukdom kan förebyggas.