Bild: Christian Erfurt
Allt färre upplever sitt jobb som meningsfullt
Publicerat 27 augusti 2019
Allt färre upplever jobbet som meningsfullt, enligt en ny undersökning. Runt 14 procent av landets anställda ser inte betydelsen av vad de gör vilket är dubbelt så stor andel som för sex år sedan.
Lars Hjalmarsson, vd för Jobbhälsoindex, tycker att det är oroande att allt färre ser betydelsen av sitt jobb. Varför det ser ut så har han inget tydligt svar på men han tror att det kan finnas en koppling till det ekonomiska läget i stort.
– De senaste åren har konjunkturen varit bra. När man har det bra blir det mer utrymme till att fundera än när man måste kämpa för brödfödan, säger han.
Resultatet skiljer sig åt mellan olika näringsgrenar. Lättast att se betydelsen av den egna arbetsinsatsen har anställda inom vård och omsorg samt utbildning. Svårast att finna mening har anställda inom transport och handel.
Kvinnor har lättare att finna mening med sitt jobb än män, något som enligt Lars Hjalmarsson kanske kan förklaras med att kvinnor i högre utsträckning än män jobbar i människovårdande yrken. Resultatet skiljer sig också åt mellan olika åldersgrupper. Framförallt är det yngre personer som tycker att deras jobb saknar mening.
Det är vanligare att personer som inte känner meningsfullhet har problem med nattsömnen, enligt undersökningen.
– De mår psykiskt sämre men det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget. Tycker de att jobbet saknar mening för att de redan är deprimerade eller blir de deprimerade av att jobbet känns meningslöst, säger Lars Hjalmarsson.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
-
Hantera din oro i fem steg
Psykisk hälsa • Psykologerna Tove Wahlund och Erik Andersson tipsar i en ny bok om hur man kan lära sig att hantera sin oro.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
-
Tips för sömnlösa
När hjärnan är uppe i varv har vi svårt att sova. Regelbundenhet och balans är nyckelorden om vi ska få till en bättre sömn i nedvarvningssyfte. Det säger Maria Nordin, forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.