Hoppa till huvudinnehållet
Vibrationer

Verktygen som orsakar vibrationsskador

Vibrationsskador har gått om bullerskador som den vanligaste arbetssjukdomen. Mest drabbade är byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker, visar en ny rapport från AFA Försäkring.

Tre av tio arbetssjukdomar är vibrationsskador enligt rapporten "Vibrationsskador – en skakig historia". Oftast drabbar det anställda i mansdominerade yrken där verktyg som mutterdragare, slipmaskiner och olika typer av borrmaskiner används. Men det är i regel inte ett enskilt verktyg som orsakar skador utan en kombination av olika maskiner och verktyg.

– Vi kan se vilka verktyg inom varje yrkesgrupp som ger flest personer besvär. Det vi inte ser i rapporten är människorna bakom siffrorna och det livslånga lidande som vibrationsskador orsakar, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring i en kommentar.

Vibrationsskador ger vita fingrar och domningar eller stickningar i händer och armar. Vita fingrar kan leda till att känseln försvinner vid kallt väder. Andra vanliga problem är att finmotoriken försvinner och att händerna känns kraftlösa. Många får också sömnproblem på grund av ständig värk.

– Att uppmärksamma dessa skador är viktigt för det fortsatta arbetet för god arbetsmiljö och den ständigt pågående utvecklingen av verktyg, säger Mats Åhlgren.

Ladda ner rapporten:

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Vibrationer

Senaste om Hälsa