Verktygen som orsakar vibrationsskador
Publicerat 24 september 2018
Vibrationsskador har gått om bullerskador som den vanligaste arbetssjukdomen. Mest drabbade är byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker, visar en ny rapport från AFA Försäkring.
Tre av tio arbetssjukdomar är vibrationsskador enligt rapporten "Vibrationsskador – en skakig historia". Oftast drabbar det anställda i mansdominerade yrken där verktyg som mutterdragare, slipmaskiner och olika typer av borrmaskiner används. Men det är i regel inte ett enskilt verktyg som orsakar skador utan en kombination av olika maskiner och verktyg.
– Vi kan se vilka verktyg inom varje yrkesgrupp som ger flest personer besvär. Det vi inte ser i rapporten är människorna bakom siffrorna och det livslånga lidande som vibrationsskador orsakar, säger Mats Åhlgren, statistiker på AFA Försäkring i en kommentar.
Vibrationsskador ger vita fingrar och domningar eller stickningar i händer och armar. Vita fingrar kan leda till att känseln försvinner vid kallt väder. Andra vanliga problem är att finmotoriken försvinner och att händerna känns kraftlösa. Många får också sömnproblem på grund av ständig värk.
– Att uppmärksamma dessa skador är viktigt för det fortsatta arbetet för god arbetsmiljö och den ständigt pågående utvecklingen av verktyg, säger Mats Åhlgren.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Vibrationer
-
Ny förordning ska motverka skadliga vibrationer
Vibrationer • Vibrationsskador är en av de vanligaste arbetssjukdomarna i Sverige. Inom kort kommer en EU-förordning för säkrare användning av vibrerande maskiner.
-
Han vill få vibrationsskadade att söka hjälp i tid
Vibrationer • Arbete med vibrerande maskiner kan leda till livslånga besvär och handikapp. Trots det söker många hjälp för sent. Varför det är så och hur man kan ändra beteendet ska ett forskningsprojekt i Lund försöka ta reda på.
-
Vibrationsskadorna förändrade hela livet
Vibrationer • Han kan inte hålla i en telefon eller gå ut med sin hund utan att händerna vitnar och gör ont. För 49-årige Robert Andersson har vibrationsskadorna han fick i jobbet som snickare vänt upp och ned på tillvaron. Och han är långt ifrån ensam om att drabbas.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.