Var tredje svensk mår dåligt av jobbet
Publicerat 28 november 2018
De senaste tolv månaderna hade nästan tre av tio av Sveriges sysselsatta besvär av arbetet. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Ångest, sömnsvårigheter och problem med minne och koncentration är de vanligaste besvären.
Arbetsmiljöverkets rapport "Arbetsorsakade besvär 2018" som publicerades på onsdagsmorgonen har kartlagt hälsoproblem till följd av arbetet hos Sveriges drygt fem miljoner sysselsatta. Av dessa har en tredjedel, 28 procent, haft besvär till följd av arbetet.
De vanligaste orsakerna för både män och kvinnor är hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar samt otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren.
Kvinnor är mer utsatta än män, enligt rapporten. Var tredje sysselsatt kvinna har besvär till följd av arbetet jämfört med knappt var fjärde sysselsatt man. 7 av 10 som har besvär säger att det beror på hög arbetsbelastning.
Nästan två tredjedelar, 65 procent, av de som har besvär till följd av jobbet uppger att de har fysisk smärta och värk. I åldersgruppen 30–49 år, dominerar psykiska besvär som depression och sömnsvårigheter.
– Besvären kan uttrycka sig i form av oro eller ångest, depression, problem med minne, koncentration och tankeförmåga, huvudvärk och sömnstörningar som också är vanligare i åldern 30–49 år, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
I ungefär en tredjedel av fallen leder besvären till sjukskrivning. Kvinnor är sjukskrivna i större utsträckning än män och i synnerhet i åldersgruppen 30–49 år.
När det gäller sjukfrånvaro finns stora skillnader mellan olika inkomstgrupper. En jämförelse visar att män med hög inkomst har markant mindre frånvaro från arbetet på grund av besvären, 17 procent, jämfört med män med låg- och medelinkomst där andelen är 28 respektive 30 procent av de sysselsatta.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.
-
Arbetssjukdomar glöms bort
Arbetssjukdomar • Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.