Var tredje svensk mår dåligt av jobbet
Publicerat 28 november 2018
De senaste tolv månaderna hade nästan tre av tio av Sveriges sysselsatta besvär av arbetet. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. Ångest, sömnsvårigheter och problem med minne och koncentration är de vanligaste besvären.
Arbetsmiljöverkets rapport "Arbetsorsakade besvär 2018" som publicerades på onsdagsmorgonen har kartlagt hälsoproblem till följd av arbetet hos Sveriges drygt fem miljoner sysselsatta. Av dessa har en tredjedel, 28 procent, haft besvär till följd av arbetet.
De vanligaste orsakerna för både män och kvinnor är hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar samt otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren.
Kvinnor är mer utsatta än män, enligt rapporten. Var tredje sysselsatt kvinna har besvär till följd av arbetet jämfört med knappt var fjärde sysselsatt man. 7 av 10 som har besvär säger att det beror på hög arbetsbelastning.
Nästan två tredjedelar, 65 procent, av de som har besvär till följd av jobbet uppger att de har fysisk smärta och värk. I åldersgruppen 30–49 år, dominerar psykiska besvär som depression och sömnsvårigheter.
– Besvären kan uttrycka sig i form av oro eller ångest, depression, problem med minne, koncentration och tankeförmåga, huvudvärk och sömnstörningar som också är vanligare i åldern 30–49 år, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
I ungefär en tredjedel av fallen leder besvären till sjukskrivning. Kvinnor är sjukskrivna i större utsträckning än män och i synnerhet i åldersgruppen 30–49 år.
När det gäller sjukfrånvaro finns stora skillnader mellan olika inkomstgrupper. En jämförelse visar att män med hög inkomst har markant mindre frånvaro från arbetet på grund av besvären, 17 procent, jämfört med män med låg- och medelinkomst där andelen är 28 respektive 30 procent av de sysselsatta.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetssjukdomar
-
Ny sajt ska hjälpa unga att göra rätt yrkesval
Arbetssjukdomar • Lagom tills att det är dags för landets niondeklassare att välja gymnasieprogram re-lanseras webbplatsen Jobbafrisk. Den innehåller fakta om hälsorisker kopplade till olika yrken och vill hjälpa unga till ett långt och hållbart arbetsliv.
-
Hälsan har blivit bättre under pandemin
Arbetssjukdomar • Under pandemin verkar svenska arbetstagare paradoxalt nog blivit friskare än någonsin. Färre har varit sjukskrivna och fysiska besvär till följd av arbetet har minskat. Det visar den årliga undersökningen Jobbhälsoindex.
-
Förfrysning ökar risken för vita fingrar
Arbetssjukdomar • Nervskadan vita fingrar kan uppstå efter arbete med vibrerande maskiner samt om man arbetat utomhus när det är kallt. Nu visar en ny avhandling att förfrysning tidigare i livet ökar risken att drabbas.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.