Hoppa till huvudinnehållet

Testa sju nya goda vanor i höst.

Bild: Roman Kraft

Må bra

Sju tips för en piggare höst

I början av hösten är det många som längtar efter nya, sunda vanor. Arbetsliv guidar dig till en hälsosam höst.

1. Frossa i grönt

Allt fler testar antiinflammatorisk kost som sägs göra oss friskare. Kanske värt att prova när influensasäsongen står för dörren? Tricket är att undvika mat som triggar inflammationer i kroppen. I stället väljer vi ren och näringsrik mat i alla färger. Ät så mycket du orkar av bär och frukt, nötter och frön, fisk och kyckling.Undvik rött kött, processad mat, vitt socker och potatis.

2. Skriv dig lycklig

Innan du lägger dig för natten, skriv ner fem saker du är tacksam över. Det kan vara personer som står dig nära, saker du upplevt under dagen eller något annat. Gör den här enkla skrivövningen varje kväll och du blir snabbt bättre på att möta motgångar och mår bättre. Det menar forskare vid University of California som klurat fram att tacksamhet och god hälsa hänger ihop.

3. Gå ut i skogen

Haka på trenden från Japan och gå till skogs! I Japan har man länge haft bekymmer med att folk arbetar för mycket. Faktiskt så pass att skrämmande många dött av hjärtproblem, ett fenomen som fått namnet karoshi. Myndigheterna bestämde sig för att göra något åt saken – och vips var skogsterapin född. Shinrin-yoku, japanska för skogsbad, är rena medicinen visar forskningen. När vi spenderar mycket tid med träd och grönt stärker vi immunförsvaret, blir mindre oroliga och mer kreativa. Hemligheten är att bara vara – utan hörlurar i öronen och andra distraktioner. Naturen har vi alla runt hörnet och bäst av allt: den är gratis!

4. Träna med twist

Trött på de klassiska passen på gymmet? Pigga upp träningshösten med VR-träning. Varför inte ett lopp genom Sahara eller en cykeltur genom djungeln? I den virtuella träningsvärlden är allt möjligt.

Förra året hölls världens första event för virtual reality-träning i Stockholm. Och trenden syns på flera håll runt om i världen. Från träning på spinningcykel i grupp till egen styrketräning hemma. Med hjälp av en stor skärm, VR-headset eller VR-glasögon kan den annars så trista träningen bli snäppet roligare. Ska man tro experter och trendspanare är virtual reality-träning här för att stanna.

Bidra till en bättre värld
Genom att utmana kollegorna på situps eller pingis kan ni alla göra världen lite bättre. Låt den som förlorar utmaningen skänka överenskommen summa till Läkarmissionen. Kika och inspireras på challenge4charity.se eller hashtagen #challenge4charity.

P som i partyträning
Nattklubb och träning, går det ihop? Jodå, att svettas loss till klubbmusik är träningsformen som upptäcks av allt fler. I stället för alkohol är det proteindrinkar som gäller och pulsen är hög. I Stockholm finns flera alternativ för dig som vill testa träning under discokulorna.

5. Ta en paus med yin yoga

Vad sägs om en välbehövlig paus från inkommande mejl och annat som pockar på? Samla närmaste kollegorna för en stunds välgörande yin yoga på kafferasten. I yin yogan är det enkla, sköna ställningar som gäller. Tanken är att träna kroppens bindväv och skelett. Som belöning får du en lugnare, starkare kropp i höst.

6. Andas rätt

Behåll semesterlugnet och få en starkare kropp på kuppen. Med rätt andning får du inte bara ett gott immunförsvar – du blir lugnare, minns bättre och sover gott om natten. (se tipsruta intill artikeln)

7. Promenera för hjärnan
30 minuters promenad varje dag är rena julafton för hjärnan. Minnet blir bättre och koncentrationen och kreativiteten får skjuts. För stressad för att hinna träna? Byt ut en timmes jobb mot träning och du upptäcker snart att du får mer gjort under dina övriga arbetstimmar.

TIPS

Så andas du rätt

  • Lägg dig på rygg med benen på en stol framför dig. Känn efter så att du är avspänd och lägg händerna på magen eller bröstkorgen. Slut ögonen.
  • Börja med att andas ut och tömma lungorna. Känn efter när det är dags att andas in. Håll munnen stängd och andas långsamt in genom näsan. Andas tills du känner att lungorna fyller sig utåt sidorna och uppåt. Håll andan i två sekunder och andas långsamt ut.
  • Upprepa övningen under tio minuter, cirka 50—60 andetag. Var noga med att pausa mellan andetagen. Känn att du andas ut ordentligt innan du andas in igen.
bild på Ingrid Skarp

Ingrid Skarp

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa