Hoppa till huvudinnehållet

Våga dig ut! Problemlösning i fem steg.

Bild: Marc Zetterblom

Må bra

Våga dig ut på vintern

Med mörker och kyla minskar träningslusten för många. Speciellt för alla som inte klarar av gymmets trängsel eller gruppgympans påtvingade gemenskap. Men att träna ute på vintern är faktiskt underskattat – och inte alls så krångligt som många tror.

Egentligen är det ännu viktigare att vara ute på vintern, när så många av dagens timmar ändå spenderas inomhus. Särskilt under de – relativt – ljusa timmarna mitt på dagen.

Så vad kan man göra då? Ja, egentligen allt man kan göra på sommaren – utom att simma i sjön eller havet. Dessutom finns härliga sätt att röra på sig som du bara kan göra på vintern, åka skidor, skridskor eller snöpulsa.

Men halkan då, snön, mörkret, kylan? Visst, lite utrustning krävs ju. Dubbdäck på cykeln eller dubb på skorna, en pannlampa mot mörkret, en mössa och ett bra underställ. Och, inte att förglömma, reflexer!

Problemlösning i fem steg

Problem: Halka
Lösning: Dubb

Ett dubbat däck till cykeln kan man få för drygt 200 kronor. Riktiga löparskor med dubb kostar 1500 men för 150 finns bra galoscher med dubb som du snabbt kan dra på dina vanliga löparskor. Det fungerar jättebra, och när det inte är halt längre kan du lätt dra av dem och ha dem i handen. 

Problem: Mörker
Lösning: Pannlampa och reflexer Numera finns helt tillräckliga pannlampor för några hundralappar. Att springa eller åka skidor i pannlampans sken är härligt! Är det snö blir det ännu vackrare. En reflexväst kostar mindre än 50 kronor och är så klart ett måste om du springer eller cyklar ute på trafikerade vägar.

Problem: Kyla
Lösning: Bra kläder

Ett underställ i ull eller polyester är bra att ha på vintern. Inte bara om du ska byta om för att träna, utan också för promenaden eller snöskottningen. Understället håller värmen även när du blir svettig. Undvik bomull! Bomull suger åt sig väta och blir kallt och tungt när du svettas. Är det riktigt kallt är det bra att inte ta i för mycket. Flåsar man rejält drar man ner mycket kall luft vilket kan ställa till problem för luftrören. Men ner till cirka tio minus är det egentligen inget problem att träna.

Problem: Isar
Lösning: Kunskap och utrustning
Att ge sig ut på sjöisar är härligt, men definitivt något man inte ska göra utan bra utrustning och bra information. De flesta kommuner plogar upp banor när isarna håller, där det är lämpligt att åka om man inte är med i en klubb med organiserade skridskoutflykter. Se på kommunens webbplats för information.

Problem: Snö
Lösning: Snö är inget problem!
Snö är snarare en tillgång när det gäller träning, förutom för cyklingen. För skidor är ju snö en förutsättning, och springa går också utmärkt. Är det mycket snö kan snöpulsning rekommenderas. Grymt jobbigt och bra träning! 

 

 

TIPS

Träna på vintern

Använd utegymmen som numera finns på många ställen. På vintern är de aldrig fullproppade med folk. Ta det lugnt innan du kommer till utegymmet så du inte blir för svettig. Ha på en extra jacka, som du kan knyta runt midjan när du springer lite snabbare hem.

bild på Anders  Kretz

Anders Kretz

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa