Många företag anlitar företagshälsovården
Publicerat 27 september 2017
Fyra av fem företag köper företagshälsovård eller liknande hälsoinsatser och de har stor nytta av tjänsterna, visar en ny undersökning. Sämst på att köpa tjänster är mindre företag och företag inom handel, hotell och restaurang.
Företagshälsovården har sedan glansdagarna på 1980- och 1990-talen haft svårt att nå ut till arbetsgivarna. Men nu visar en partsgemensam undersökning av den privata sektorn att 78 procent av företagen köpt företagshälsovård eller någon annan extern arbetsmiljö- eller hälsotjänst under det senaste året.
– Det är fler företag som inser att det är bättre att göra något innan de anställda blir sjuka än efteråt, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för Sveriges Företagshälsor.
Stora företag med över 250 anställda köper mest arbetsmiljö- och hälsotjänster, 91 procent uppger att de gjort det under det senaste året. Motsvarande siffra för företag med 10–49 anställda är 73 procent.
– Har man få anställda har man inte alltid tid och kraft att ta tag i de här frågorna. Där skulle parterna kunna hjälpa till att skapa mötesplatser för att diskutera den här frågan.
Bygg- och industriföretag är mer benägna att köpa tjänster än företag inom handel och hotell och restaurang. Enligt Peter Munck af Rosenschöld köper kvinnodominerade sektorer generellt mindre företagshälsovård, men det kan även finnas andra förklaringar.
– Handel- och hotell och restaurang är ofta genomgångsyrken. Det kan spela roll. Men kunskapen behövs lika mycket där som på andra ställen, säger han.
Nästan nio av tio, 86 procent, av de företag som anlitat företagshälsovård eller liknande tjänster det senaste året uppger att det har gjort stor eller ganska stor nytta. Insatserna har framför allt lett till bättre arbetsmiljö, mindre fysisk ohälsa och minskad sjukfrånvaro. Däremot har den psykiska ohälsan och antalet arbetsskador inte påverkats lika mycket.
En slutsats i rapporten är att det behövs mer samråd mellan företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarsidan när tjänster köps in eller avtalas. Bara 39 procent i undersökningen uppger att de har haft samråd. Peter Munck af Rosenschöld anser att företagen behöver göra en ordentlig analys innan de köper företagshälsovård och förutom HR behöver även ledning och medarbetare vara involverade.
– Jag tror att för att det ska vara samråd måste det var schysta relationer på arbetsplatsen. Det handlar om hur vi kan skapa en god arbetsmiljö och då måste man komma in på frågor om ledning och kultur, säger han.
Om undersökningen
Undersökningen omfattar 1 600 telefonintervjuer med företagsrepresentanter, fackliga företrädare och skyddsombud på företag av olika storlekar, i olika branscher och på olika platser i landet.

Krister Zeidler
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Drevet går – men vi jobbar på
Arbetsmiljöarbete • Att hamna i ett mediedrev kan vara tufft. Värst är det för dem som står mitt i. Men hur är det för alla de som måste jobba på som vanligt när det stormar kring deras arbetsgivare och hur stöttar man dem?
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så lyckas ni med arbetsmiljöpolicyn
Arbetsmiljöarbete • Nästan 4 av 10 anställda är osäkra på om det finns en arbetsmiljöpolicy på arbetsplatsen trots att alla företag ska ha en sådan.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
-
Fler smittas av fästingar när klimatet blir varmare
Smitta • Ett varmare klimat gör att smitta som överförs mellan djur och människa blir vanligare.
-
Så påverkades sjuksköterskor av pandemin
Stress • Tre gånger så många sjuksköterskor fick en utmattnings- eller stressdiagnos under pandemin visar en ny studie från Högskolan i Kristianstad.