
Trendbrott i hur männen mår på jobbet
Publicerat 7 oktober 2016
Fysiska besvär av arbetet har länge varit den dominerande orsaken till arbetsrelaterad ohälsa bland män. Men för första gången är det lika vanligt bland män med psykiska som fysiska besvär. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Nästan 15 procent av kvinnorna och 8 procent av männen har besvär till följd av stress och psykiska påfrestningar i arbetet. Det är med andra ord dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av psykiska besvär till följd av jobbet jämfört med män. Men anmärkningsvärt i årets rapport är att fysiska besvär inte längre dominerar bland männen, utan psykiska besvär är lika vanligt.
– Arbetsbelastning och dåliga relationer på jobbet gör människor sjuka i allt högre utsträckning vilket syns tydligt både i forskningen och i vår och andra myndigheters statistik. Nyckeln, för att komma till rätta med det, är att arbetsgivaren i förväg går igenom risker för att kvinnor och män drabbas av stress och psykisk ohälsa, och försöker åtgärda dessa, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Drygt 22 procent av de tillfrågade känner av någon typ av arbetsrelaterade besvär, fysiska eller psykiska. Det motsvarar drygt en miljon sysselsatta. Högst andel arbetsorsakade besvär har anställda inom vård och omsorg samt lärare och socialsekreterare. Det är fler kvinnor än män som har besvär till följd av jobbet. Det är enligt rapporten en följd av att arbetsmarknaden i Sverige är könssegregerad.
– Män som arbetar under samma villkor, såsom hög arbetsbelastning, brister på resurser, ohälsosamma arbetstider och kränkande särbehandling, drabbas i samma utsträckning som kvinnor, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Positivt i årets rapport är att de fysiska besvären har minskat med två procentenheter, från 17 till 15 procent, sedan den förra undersökningen gjordes 2014. Rapporten bygger på telefonintervjuer med 15 000 sysselsatta i åldern 16–64 år.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Ny bok gör upp med myten om positiva tankar
Psykisk hälsa • Nyckeln till förändring är inte att tänka annorlunda utan att göra annorlunda, enligt psykologen och författaren Siri Helle.
-
Varannan mådde dåligt men få berättade
Psykisk hälsa • Inte ens hälften av alla som mått dåligt under pandemin berättade det för sin arbetsgivare. Och bara var femte som gjorde det fick tillräckligt stöd.
-
Bli bättre på att hantera oro
Psykisk hälsa • I kristider behöver vi fortsätta göra saker vi mår bra av. Det är också viktigt att hitta sätt att hantera sin oro, enligt Kerstin Jeding som är aktuell med en bok om hur man kan göra för att orka i en svår tid.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Mjukstarta på jobbet
Må bra • Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
-
Fler smittas av djur när klimatet blir varmare
Smitta • Flera faktorer gör att risken för nya zoonotiska smittor ökar – och vissa yrkesgrupper är extra utsatta.
-
Dofter som lindrar stressen
Må bra • Dofter har starka kopplingar till känslor och minnen. Men vilka dofter från växtriket kan få oss att stressa ner? Det har en grupp forskare tagit reda på.