Många handelsanställda utförsäkrade
Publicerat 20 december 2016
Fram tills att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen togs bort i februari i år hann 11 000 privatanställda arbetare bli utförsäkrade. Merparten av dessa jobbar som försäljare inom handeln. Det visar en rapport från AFA Försäkring.
Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen infördes vid årsskiftet 2009-2010 och togs bort i år. Under denna tid har 11 000 privatanställda arbetare hunnit bli utförsäkrade.
Psykiska sjukdomar och belastningsbesvär är de vanligaste diagnoserna bakom sjukfallen. Det gäller både kvinnor och män men inte i alla åldersgrupper. Bland personer som är yngre än 45 år är psykiska diagnoser vanligare. Bland kvinnor under 35 år utgör psykiska sjukdomar nästan 60 procent av sjukfallen. Depression är den vanligaste diagnosen och därefter kommer ångestsyndrom.
Bland kvinnor är det försäljare inom handeln som i störst utsträckning blivit utförsäkrade. Bland män är det metallarbetare. Men viktigt att notera är att anställda inom kommuner och landsting inte ingår i AFA Försäkrings rapport.
Tidsgränsen i sjukförsäkringen
Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen innebar att man kunde få sjukpenning i högst 914 dagar, det vill säga två och ett halvt år. I undantagsfall kunde man få sjukpenning för en längre tid, till exempel om man hade en allvarlig sjukdom. Sedan årsskiftet 2009/2010 fram till och med oktober 2015 har ungefär 95 000 personer lämnat sjukförsäkringen på grund av att ersättningstiden löpt ut inom sjukpenning, rehabiliteringspenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Eftersom vissa personer har lämnat försäkringen flera gånger handlar det totalt om drygt 107 000 sjukfall som avslutats.
(Källa: Försäkringskassan)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Prata om stressen innan den lett till sjukskrivning
Psykisk hälsa • Sjukfrånvaro på grund psykisk ohälsa kan bli långvarig och kostsam om orsakerna inte upptäcks i tid.
-
Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro
Sjukfrånvaro • Det har länge funnits en föreställning om att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro. Men så är inte fallet, enligt en ny studie.
-
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Sjukfrånvaro • De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte kvinna vågar inte prata om mens på jobbet
Må bra • Var femte anställd mellan 18 och 29 år har varit sjukskriven på grund av mensrelaterade problem, visar en ny undersökning. Lika många upplever att det är obekvämt att prata om mens och menshälsa på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Höga krav och låg kontroll skadligt för hjärtat
Arbetssjukdomar • För många har jobbhösten dragit i gång med full kraft och kalendern fylls av möten och andra aktiviteter. Att ha mycket att göra på jobbet behöver inte vara negativt i sig. Men höga krav i kombination med låg kontroll ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt en ny studie.