Bild: iStockPhoto
Akademiker tar med sig jobbet hem
Publicerat 18 maj 2016
Sveriges akademiker har svårt att få arbetstiden att räcka till. Hälften har tvingats dra in på sina luncher och andelen som jobbar på helgen har ökat kraftigt, enligt en rapport från Saco.
Hela 78 procent av landets akademiker upplever sitt arbete som meningsfullt, men många arbetar hårt visar en kartläggning som Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, gjort. Hälften av alla akademiker uppger att de är tvungna att dra in på luncher, arbeta över eller ta med sig jobb hem. En tredjedel känner sig otillräckliga när det gäller den egna arbetsinsatsen.
Andelen som jobbar på helger har ökat de senaste åren och uppgår nu till 27 procent, enligt rapporten.
Tuffast är situationen för akademiker i kommuner och landsting. Kvinnor upplever mindre kontroll över sin arbetssituation än sina manliga kollegor. Över hälften av de kvinnliga akademikerna är oroliga för att deras nuvarande arbete ska gå ut över hälsan.
– Det är arbetsgivarnas ansvar att skapa organisationer med bättre balans mellan krav och resurser. Ett gott ledarskap är en friskfaktor och det är även viktigt att cheferna ges bra förutsättningar att utöva sitt ledarskap, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar.
Kartläggningen av akademikers arbetsmiljö bygger på uppgifter från Arbetsmiljöverket.
Marianne Zetterblom
Mer om Stress
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.