Hoppa till huvudinnehållet

Bild: iStockPhoto

Stress

Akademiker tar med sig jobbet hem

Sveriges akademiker har svårt att få arbetstiden att räcka till. Hälften har tvingats dra in på sina luncher och andelen som jobbar på helgen har ökat kraftigt, enligt en rapport från Saco.

Hela 78 procent av landets akademiker upplever sitt arbete som meningsfullt, men många arbetar hårt visar en kartläggning som Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, gjort. Hälften av alla akademiker uppger att de är tvungna att dra in på luncher, arbeta över eller ta med sig jobb hem. En tredjedel känner sig otillräckliga när det gäller den egna arbetsinsatsen.

Andelen som jobbar på helger har ökat de senaste åren och uppgår nu till 27 procent, enligt rapporten.

Tuffast är situationen för akademiker i kommuner och landsting. Kvinnor upplever mindre kontroll över sin arbetssituation än sina manliga kollegor. Över hälften av de kvinnliga akademikerna är oroliga för att deras nuvarande arbete ska gå ut över hälsan.

– Det är arbetsgivarnas ansvar att skapa organisationer med bättre balans mellan krav och resurser. Ett gott ledarskap är en friskfaktor och det är även viktigt att cheferna ges bra förutsättningar att utöva sitt ledarskap, säger Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar.

Kartläggningen av akademikers arbetsmiljö bygger på uppgifter från Arbetsmiljöverket.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Stress

Senaste om Hälsa