Hoppa till huvudinnehållet

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande och 2025 års Levispristagare Malin Alsved och Jakob Löndahl, vid Lunds tekniska högskola/Lunds universitet.

Bild: Sveriges Ingenjörer

Smitta

Prisad forskning om smittspridning på arbetsplatsen

Ny forskning visar att smitta kan spridas via små luftburna partiklar på betydligt längre avstånd än man tidigare trott. Forskningen, som nu belönas med årets Levipris, ger värdefulla insikter i arbetet med att skapa säkrare arbetsmiljöer och minska smittspridning på arbetsplatser.

Malin Alsved, biträdande universitetslektor vid Lunds tekniska högskola har tillsammans med Jakob Löndahl, professor i aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola och Lunds universitet, tilldelats årets Levipris för sin forskning om luftburna partiklar och smittspridning. Projektet inleddes innan pandemin men anpassades snabbt till att handla om covid-19.

– Deras forskning har visat att covid-19 kan spridas via små luftburna partiklar på längre avstånd än tidigare trott. Det ställer krav på, och möjliggör, utveckling av säkrare arbetsmiljöer, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer som står bakom priset.

Smittspridning i sjukhusmiljöer och laboratorier

Innan pandemin fanns inte så mycket forskning om hur luftvägsvirus och influensa smittar men i dag finns betydligt mer kunskap. Malin Alsved och Jakob Löndahl har bland annat undersökt hur smitta kan spridas i sjukhusmiljö och på laboratorier. Nyligen har de genomfört en studie om luftburna partiklar vid utbrott av vinterkräksvirus och i nästa projekt ska de undersöka hur mycket influensavirus och RS-virus som kan hittas på sjukhusavdelningar med infekterade patienter.

– Vi har till stor del utgått från frågor som vi mött i samarbete med specialister inom vården. Exempelvis har vi undersökt en mängd olika faktorer som kan kopplas till smittrisk: vårdprocedurer, patientgrupper, ventilation, luftrening och miljöförhållanden. Detta har bidragit till att vi har kunnat identifiera risksituationer där personal kan bli sjuk och därmed också till att hitta lämpliga skyddsåtgärder, säger Jakob Löndahl.

FAKTA

Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut till lärare, handledare eller ingenjörer som brinner för och fokuserar sin ingenjörskompetens för en god arbetsmiljö, till exempel ergonomi, design, tillgänglighet, processer eller liknande. Pristagaren utses av Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Smitta

Senaste om Forskning