Hoppa till huvudinnehållet

Svinpesten får stora konsekvenser både för näringsidkare och boende.

Bild: Niklas Hagman/TT

Smitta

Svinpesten slår hårt mot gröna näringar

Utbrottet av svinpest i Västmanland slår hårt mot de gröna näringarna i området. Nu väntar många på besked om vilken ersättning som kan bli aktuell när produktion tvingas stå stilla på grund av restriktionerna.

Så sprids afrikansk svinpest

Virus kan överföras till grisar av andra djur samt genom kläder, bilar och redskap som kommit i kontakt med viruset. En annan viktig smittkälla är livsmedel eftersom viruset kan överleva i fryst kött och torkade och saltade produkter som korv. Därför ska man inte slänga livsmedel i naturen. 

Hittills har 37 fall av afrikansk svinpest på vildsvin konstaterats i området runt Fagersta. Hundratals personer deltar i sökandet efter döda vildsvin på den 1 000 kvadratkilometer stora yta där restriktioner införts på grund av smittan. Utbrottet har fått stor påverkan på både boende och näringsidkare i området. Lena-Liisa Tengblad är vd för organisationen Gröna näringar. Hon beskriver situationen som mycket svår för deras medlemsföretag.

– För skogsbolagen som verkar i det här området innebär restriktionerna att man inte får bedriva verksamhet i området. Även golfklubben tvingas hålla stängt. Även om alla förstår att detta behöver göras så är det en bekymmersam situation när flera verksamheter i praktiken beläggs med näringsförbud, säger hon.

Hela produktionen kan slås ut

Även den svenska grisnäringen riskerar att drabbas hårt. Afrikansk svinpest är ett mycket potent virus som innebär att smittade grisar dör, vilket kan leda till att hela produktionen slås ut. Det kan i sin tur påverka export av griskött från Sverige eftersom ingen vill köpa griskött från ett land där smittan finns. Men än så länge har smittan inte konstaterats i tamgrisbestånd i området – och om så sker finns väl utarbetade rutiner för hur det ska hanteras.

Lena-Liisa Tengblad
Lena-Liisa Tengblad, vd för organisationen Gröna näringar
Bild: Julia Fäldin

– Det finns fler smittor än svinpest som kan påverka grisbönder så redan före det här utbrottet jobbade våra grisbönder mycket med förebyggande smittskydd. Om det skulle bli så att tambestånd behöver avlivas finns det även rutiner för detta och en modell för ersättning till bönderna. Men det är klart att skulle få konsekvenser. Det kan också kännas jobbigt att behöva avveckla hela sitt bestånd, säger Lena-Liisa Tengblad.

Risker om situationen blir långdragen

Inom skogsindustrin ser förutsättningarna för bolagen väldigt olika ut. Vissa har möjlighet att ställa om sin produktion under en period och avveckla på annan plats men Lena-Liisa Tengblad ser flera risker om den nuvarande situationen blir långdragen.

– Om detta pågår länge och ingen ersättning går ut till drabbade bolag finns det risk för att man behöver säga upp personal på grund av arbetsbrist och att verksamheter inte överlever. Den här frågan behandlas nu och vi hoppas på ett snabbt besked så att företagen vet vad som gäller, säger hon.

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Smitta

Senaste om Mer om arbetsmiljö