Hoppa till huvudinnehållet
Livsstil

Klurigt jobb minskar risken för demens

Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.

Att lösa korsord och sudoko brukar ges som tips på hur man kan minska risken för demens. Men nu visar en studie att det kanske krävs lite mer än så. I en ny studie där forskare från både USA och Europa deltagit, framkommer att höga krav, kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och möjligheten att själv kunna styra sitt arbete minskar risken att drabbas av demens med 23 procent jämfört med att ha ett mindre stimulerande arbete. Forskarna har då tagit hänsyn till faktorer som ålder och kön.

– Det handlar inte om en jättestor effekt i sig. Men med tanke på att de flesta jobbar 30–40 år är det intressant att se hur arbetet kan bidra till risken för demens, säger Serhiy Dekhtyar, docent i geriatrisk epidemiologi vid Aging Research Center vid Karolinska Institutet, till Dagens Nyheter.

En förklaring kan vara att den mentala stimuleringen minskar eller förebygger uppbyggnaden av demensrelaterade proteiner i blodet. Men eftersom det enbart är en observationsstudie går det inte att slå fast ett orsakssamband.

Studien visade också att högutbildade deltagare hade 34 procents lägre risk att drabbas av demenssjukdom, och om de hade ett stimulerande arbete minskade risken med ytterligare 37 procent.

– Det pekar på att utbildning har stor betydelse för hjärnhälsan på sikt. Kanske leder utbildning till att fler kopplingar skapas mellan hjärnceller tidigt i livet och det skyddar mot demenssjukdomar när man blir äldre. Men studien visar också att om vi gör arbeten mer stimulerande och mindre passiva och repetitiva så kan det också ha betydelse för folkhälsan, avslutar Serhiy Dekhtyar.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Livsstil

Senaste om Forskning