Fler lediga dagar motiverar äldre att jobba kvar
Publicerat 27 september 2019
Flexibla arbetstider, mer ledig tid och anpassningar av arbetet. Det kan få äldre att stanna kvar längre i arbetslivet, enligt en dansk forskningsstudie.
I forskningsprojektet Seniorarbejdsliv har drygt 11 000 personer i åldrarna 50 år och uppåt fått svara på frågor om vad som kan få dem att stanna kvar längre på jobbet. Svaren visar att incitamenten ser olika ut beroende på vilken typ av arbete man har.
Att få flexibel arbetstid samt mer ledig tid i form av fler semesterdagar är ett generellt önskemål, men det är ett vanligare önskemål bland tjänstemän med kontorsjobb. De som har fysiskt krävande arbeten framhåller istället att sviktande hälsa gör att de inte kommer klara att jobba längre än pensionsåldern.
Däremot är det få som svarat att kompetensutveckling och utvecklingsmöjligheter skulle få dem att arbeta längre.
Forskarnas slutsats är att olika strategier behövs för att locka personer med stillasittande arbeten respektive med fysiskt krävande arbeten att jobba längre. I den första gruppen kan flexibla arbetstider, fler lediga dagar samt ekonomiska incitament vara ett sätt att locka äldre att jobba längre. I den andra gruppen med fysiskt krävande arbeten bör man istället satsa på att anpassa arbetet efter medarbetarnas fysiska kapacitet och hälsa.
– Arbetsgivarnas uppgift är att se till att arbetsplatserna fungerar så att seniorer kan och vill fortsätta arbeta. Till exempel med arbetsuppgifter som är mindre fysiskt krävande och med fler möjligheter till flexibla arbetstider och lediga dagar, säger Lars Anderson från Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljö till tidningen Avisen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Dålig arbetsmiljö ger sämre ålderdom
Arbetsmiljöarbete • Dålig arbetsmiljö påverkar inte bara måendet i vardagen utan också långt senare efter pension, visar en ny studie.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.