Bild: Mikael Forsman
Trådlös tröja larmar om belastning
Publicerat 8 oktober 2018
I ett nytt forskningsprojekt ska kassapersonal, städare och montörer vid löpande band få testa en så kallad smart tröja som trådlöst skickar mätdata om arbetsställningar. Syftet är att identifiera riskfyllda arbetsmoment och på så sätt undvika belastningsskador.
– När armvinklarna ligger över det rekommenderade värdet säger en röst till att man ska försöka sänka till exempel höger arm. Den kommer att säga det kanske två eller tre gånger, säger Mikael Forsman som är professor i ergonomi på KTH.
Forskningsprojektet med den smarta tröjan är finansierat av AFA-försäkring och kommer att pågå i tre år. Syftet är att lättare hitta riskfyllda moment i arbetet, vilket i sin tur ska göra det möjligt att undvika axel- och ryggbesvär och belastningsskador.
Förhoppningen är att den smarta tröjan ska bidra med ett mer ergonomiskt arbetssätt och att informationen som tröjan samlar in ska vara enkel att mäta med och mer tillförlitlig än vid andra observationsmetoder – helt enkelt ge svart på vitt om hur rörelserna i armarna varit under arbetsdagen. Det görs också försök med en handske som mäter rörelserna, men nu är det fokus på tröjan där tekniken kommit lite längre när det gäller mätprecision och användbarhet.
Tre små givare i tröjan skickar trådlös information om rörelserna i armarna till en smartphone eller en läsplatta. Den informationen samlas i en app så att det sen enkelt går att se om och när under dagen man legat över de rekommenderade nivåerna.
– Bedömningen av arbetsställningar görs oftast av ergonomer. Och det är svårt att med blotta ögat se om man lyfter armen 60 grader eller mer. Dessutom kommer olika ergonomer ofta fram till olika slutsatser. De nya objektiva mätarna i tröjan gör att det finns tydligare data att jämföra med, säger Mikael Forsman.
Mikael Forsman säger att forskarnas erfarenhet är att det verkar gå att ändra sina rörelser i arbetet om man får direkt feedback, som från den smarta tröjan. Däremot tror han att det kanske är enklare för den som städar eller sitter i kassan att ändra sin arbetsställning än för den som står vid monteringen på ett löpande band där möjlighet är liten att bestämma arbetsrörelser och takt själv.
Hur går ni vidare med resultaten för att nå ut i det verkliga arbetslivet?
– Vi har gjort pilotförsök med tröjan vid Scania och Volvos montering och majoriteten av montörerna där som använt tröjan tycker att den funkar bra och är positiva till att använda den igen. Tröjan från Snickers Workwer är i funktionsmaterial vilket flera redan använder som arbetskläder i dag, säger Mikael Forsman.
Pilotförsöket med smarta tröjan har gjorts med stöd av Vinnova och en rad samarbetspartners som Hultafors Group (Snickers Workwear), KTH, Högskolan i Skövde, FFC vid Chalmers, Högskolan i Borås, Swerea, Feelgood, Scania och Volvo.
Gerd Eriksson
Mer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Att innovationer är resultatet av samarbete har blivit allt vanligare under 2000-talet. Samma trend syns även på andra områden. Det visar en ny studie från Patent- och registreringsverket, PRV.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.