
Bild: Unsplash
Lär dig nytt och minska stressen
Publicerat 11 april 2018
När man känner sig stressad över att inte räcka till på jobbet är ofta rådet att ta ett djupt andetag och försöka slappna av. Men enligt en amerikansk studie kan det vara bättre att istället satsa på att lära sig nya saker.
Enligt en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften "Journal of Applied Psychology", hanterar man stress bättre genom att lära nytt på jobbet än genom att lägga in pauser i arbetet. Det rapporterar den danska arbetsmiljötidningen arbejdsmiljoviden.dk.
– Stress brukar beskrivas som en obalans mellan kraven på jobbet och de resurser vi har till vårt förfogande. Det kan till exempel vara brist på tid, kompetens eller konkreta verktyg för att utföra arbetet. För att möta kraven behöver man antingen minska arbetsbelastningen och kraven eller öka resurserna. Att få ny kompetens och kunskap är ett sätt att öka resurserna så att de matchar kraven, säger forskaren Jesper Kristiansen till Arbejdsmiljoviden.
Studien är gjord på arbetsplatser med hög arbetsbelastning inom branscherna finans, omsorg och skola. Forskarna jämförde två metoder för att minska stress. Den ena var att lägga in pauser under arbetsdagen och den andra var kompetensutveckling inom det egna arbetsområdet. Den senare metoden visade sig vara den mest effektiva.
Problemet med att lägga in fler pauser i arbetet som ett sätt att minska stress är att antalet arbetsuppgifter ändå finns kvar där att göra. Både kraven och resurserna är oförändrade. På många arbetsplatser är kraven svåra att ändra på. Det kan vara högt tempo eller komplexa problem som ska ändras.
– Då är det bättre att stärka de positiva faktorerna i arbetsmiljön istället så att medarbetarna känner att de har stöd och uppbackning samt att satsa på kompetensutveckling så att medarbetarna känner sig rustade att möta kraven.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Kompetens
-
De satsar på utbildning på arbetstid
Kompetens • Många företag erbjuder sina anställda kompetensutveckling. Men att hitta tid till det kan vara en utmaning. På företaget Miljödata har man avsatt en dag i månaden då medarbetarna får vidareutbilda sig.
-
Så ska du tänka om du blivit uppsagd
Kompetens • Att förlora jobbet kan skapa oro, men det kan också vara en chans att få en nystart i yrkeslivet. Här får du tips på hur du kommer vidare i karriären.
-
Bejaka din inre entreprenör
Kompetens • Vi lever i en snabbföränderlig värld och det ställer nya krav både på organisationer och medarbetare.
Papperstidning
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
”Diagnosen har gjort att stress ses som något skadligt”
Stress • Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt finns mycket lite kunskap om orsaker och behandling. Det bekymrar Elin Lindsäter, forskare vid Karolinska Institutet.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Ny guide ska stötta unga chefer
Chef • Sverige har lägst andel unga chefer i Europa. Endast var fjärde chef är under 40 år och hälften funderar på att sluta. En ny guide ska att hjälpa organisationer ta vara på de unga cheferna.