Hoppa till huvudinnehållet
Allergier

Många som får eksem av jobbet tvingas byta yrke

Hälften av alla som drabbas av eksem på grund av arbetet måste byta yrke och en tredjedel lämnar arbetsmarknaden helt. Det visar en dansk avhandling om sambandet mellan handeksem och jobbyte.

Arbete som innebär mycket kontakt med vatten leder inte sällan till handeksem eller kontakteksem som det också kallas. Ofta blir besvären kroniska och många tvingas byta jobb eller sjukskriva sig. Men att byta arbetsrutiner samt söka hjälp innan besvären blivit kroniska, har stor betydelse för möjligheterna att fortsätta jobba enligt en ny avhandling.

– Man ska gå till läkaren direkt. Ett test kan visa om det är några specifika ämnen man är allergisk mot och då kan man påbörja en behandling. Det är också viktigt att man får sin arbetsmiljö kartlagd för att ta reda på om det är några rutiner som kan ändras, säger läkaren Tanja Korfitsen Caroe som skrivit avhandlingen, till den danska webbtidningen Min arbetsmiljö.

För redan små ändringar av arbetsrutiner har stor betydelse för den som har eksem, enligt avhandlingen. Om man minskar antalet handtvättar från 11–15 stycken till 6–10 stycken per dag ökar chansen att bli kvitt handeksemen med 20 procent. Om man istället utgår från tid som händerna är i vatten, så går det att öka chansen att bli frisk med 30 procent om man minskar tiden från 2 timmar till ½-2 timmar.

– Men om det inte hjälper att ändra sina arbetsrutiner kan man bli tvungen att byta yrke. Annars riskerar man att tillståndet blir kroniskt och då kan man kanske inte arbeta alls, säger Tanja Korfitsen Caroe.

FAKTA

Det ökar risken för eksem

  • Våtarbete Städare och frisörer som arbetar med vatten samt vårdpersonal som måste tvätta händerna ofta är exempel på yrkesgrupper som ofta drabbas av handeksem.
  • Kemikalier Arbete med ämnen som irriterar huden, till exempel tvål, livsmedel, lösningsmedel och skäroljor ökar risken för handeksem.
  • Allergiframkallande ämnen Gummikemikalier, konserveringsmedel, hårfärg och metall kan också ge handeksem.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Allergier

Senaste om Forskning