Hoppa till huvudinnehållet
Diskriminering

Svårt få nytt jobb redan vid 40

Medelålders och äldre har svårt att komma vidare till intervju när de söker jobb. Chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare efter att man har sökt ett jobb faller kraftigt redan från 40-årsåldern och är närmast obefintlig i 60-årsåldern. Det visar en ny studie.

Forskarna Magnus Carlsson, Linnéuniversitetet och Stefan Eriksson, Uppsala universitet, har skickat drygt 6 000 fiktiva jobbansökningar till företag som annonserat efter personal. De sökande hade identiska meriter men var i olika åldrar, från 35 år till 70 år.

Resultatet visar att svarsfrekvensen börjar falla redan i 40-årsåldern. För de sökande som uppgavs vara 60 år var svarsfrekvensen bara 2-3 procent.

– Det bör inte råda något tvivel om att arbetsgivarna åldersdiskriminerar. Vi hittar mycket stora effekter och ålder är verkligen en negativ faktor i rekryteringsprocessen, säger Magnus Carlsson.Foto: Linnéuniversitetet

Drygt 1 300 arbetsgivare har också intervjuats om sin syn på arbetssökandes ålder. Intervjuerna visar att det finns tre egenskaper som arbetsgivare generellt värderar högt och som de oroar sig för att äldre arbetstagare har börjat förlora. Det är förmågan att lära sig nya saker, att vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.

– Kanske tror arbetsgivare att arbetstagare förlorar dessa förmågor redan i medelåldern, säger Stefan Eriksson.

Ladda ner rapporten "Påverkar arbetssökandes ålder och kön chansen att få svar på jobbansökan":

FAKTA

Om undersökningen

Mer än 6 000 jobbansökningar för fiktiva sökande i åldrarna 35 till 70 år med identiska meriter skickades ut till arbetsgivare som annonserat efter personal. Tjänsterna var administration, restaurang, handel, företagssäljare och lastbilschaufför. Därefter mättes arbetsgivarnas svar, till exempel kallelser till anställningsintervjuer. Studien gjordes på uppdrag av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Diskriminering

Senaste om Forskning