
Bild: Thor Balkhed, Linköpings universitet
Stickade muskler hjälp vid tunga lyft
Publicerat 21 februari 2017
Kläder med muskler kan underlätta tunga lyft i arbetet och hjälpa äldre i vardagen. Forskare har nu kommit på hur man genom en särskild beläggning kan få vanligt tyg att bete sig som muskelfibrer. Men den praktiska användningen ligger långt fram i tiden, betonar universitetslektor Edwin Jager.
I dag kan så kallade exoskelett hjälpa människor som behöver mer muskelstyrka. Enkelt utryckt är exoskelett ett slags yttre skelett som får kraft av en motor eller av tryckluft. Det kan underlätta livet för till exempel personer med funktionsnedsättning eller för äldre vars muskler har försvagats.
– Men dagens exoskelett är stela och ser ut som små robotdräkter, säger Edwin Jager, universitetslektor vid Linköpings universitet.
Han ingår i en grupp av forskare vid Linköpings universitet och Högskolan i Borås som nu har tagit fram ett slags konstgjorda "textila muskler". De skulle i stället kunna byggas in i kläder.
– Vi ser framför oss en sorts tights, som kan avlasta knä eller armbåge, så att man får hjälp av en extern muskel att röra sig. Helst skulle det vara som ett slags långkalsong, som man kan bära under sina vanliga kläder, säger Edwin Jager.
I en studie har forskarna använt ett vanligt tyg, som kan massproduceras. De har belagt det med en speciell beläggning som har elektrisk ledningsförmåga. När man sedan sätter till en svag elektrisk spänning, förändras tygets egenskaper.
– Genom att sticka kan vi få materialet mera stretchigt, och genom att parallellkoppla trådar i en väv kan vi få mera kraft.
Kläder med muskler skulle kunna användas också i arbetslivet, till exempel vid tunga lyft.
– Absolut, säger Edwin Jager. Till exempel av sjuksköterskor eller vårdbiträden, som behöver lite extra kraft.
Men all sådan användning ligger långt fram i tiden, poängterar han.
– Det är lite science fiction. Vi är inte alls där än, långt därifrån! Det här är fortfarande grundforskning. Vi har sett att det här går att göra, men det är långt kvar tills det kan bli verklighet.
Ladda ner den vetenskapliga artikeln "Knitting and weaving artificial muscles"

Margareta Edling
Mer om Innovationer
-
Så håller jag mig kreativ
Så gjorde vi • Arbetsliv frågade en kläddesigner, en arkitekt, en AI-kreatör och en författare hur de gör för att behålla sin kreativitet på jobbet.
-
Svenskar minst oroliga över AI
AI • Svenskar tillsammans med nederländare är minst oroliga över att AI ska ta över jobben. Det visar en ny, global undersökning.
-
Vanligare med samarbete bakom innovationer
Innovationer • Innovation sker allt oftare i samarbete – öppenhet mellan yrkesgrupper är nyckeln.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Damm i arbetsmiljön kan orsaka KOL
Arbetssjukdomar • Att utsättas för damm, gas och ångor på jobbet kan öka risken för att drabbas av KOL, enligt en ny forskningsrapport.
-
Prisad forskning om smittspridning på arbetsplatsen
Smitta • Årets Levipris går till forskarna bakom ny forskning som visar att smitta kan spridas via små luftburna partiklar på betydligt längre avstånd än man tidigare trott.
-
Därför minskar inte stressen inom välfärdsyrken
Stress • Förra året nådde antalet sjukskrivningar orsakade av stress en ny topp. En ny studie visar vad som står i vägen för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdsyrken.