
Bild: Magnus Rönnkvist
Löpare överskattar sin förmåga
Publicerat 19 maj 2017
Långdistanslöpare överskattar ofta sin egen förmåga och i synnerhet manliga löpare. Det visar en studie av ett antal svenska långdistanslopp. Forskaren Mitesh Kataria vill undersöka om tendensen att män överskattar sin förmåga kan gälla även i arbetslivet.
I sin studie har Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, samlat information från tio långdistanslopp, det vill säga lopp på minst 21,1 km, däribland Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm maraton. 5 000 löpare har inför loppet fått registrera sin förväntade sluttid, vilken sedan har jämförts med den faktiska tiden. Bland männen är det mellan 52 och 82 procent som överskattat sin tid. Bland kvinnorna är det mellan 38 och 78 procent som gjort det.
– Det fanns incitament att svara sanningsenligt eftersom det hela byggde på en tävling där den som uppskattade sin tid bäst kunde vinna en resa. Bland kvinnorna varierade det från lopp till lopp om man underskattade eller överskattade sin tid. Bland männen var det fler än hälften som överskattade sin tid i samtliga lopp, säger Mitesh Kataria.
En av studiens slutsatser är att vi människor tenderar att prestera sämre än vi säger oss göra. Slutsatsen går inte automatiskt att överföra till exempelvis arbetslivet påpekar Mitesh Kataria men han säger att det manar till eftertanke. Om det stämmer att män generellt överskattar sin egen förmåga skulle det kunna förklara lönegapet mellan män och kvinnor, enligt Mitesh Kataria.
– Vill vi i exempelvis en anställningssituation veta hur produktiv en person är bör vi hellre göra ett test där hen får visa sina förmågor. Låt hen walk the walk istället för talk the talk. För om vi endast lyssnar till vad hen säger om sig själv riskerar vi att favorisera männen, säger Mitesh Kataria.
Ladda ner studien "How long do you think it will take?"
Om studien:
Studien "How long do you think it will take? Field Evidence on Gender Differences in Time Optimism" baseras på resultat från 5 000 löpare. Löparna uppskattade sin sluttid inom ramen för en kampanj arrangerad av en svensk tågoperatör samt löparsajt ett par dagar före respektive lopp. De löpare som bäst uppskattade sin tid hade chans att vinna gratis resor.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Rekrytering
-
Fördomar får unga att rata yrkesprogram
Rekrytering • Press från föräldrar och fördomar gör att många unga väljer bort yrkesprogram när de ska välja gymnasium, enligt en ny undersökning. Det tycker Henrik Smedmark på Trä och Möbelföretagen, TMF, är synd eftersom yrkesprogram kan leda till en variationsrik arbetsmiljö, bra lön och många utvecklingsmöjligheter.
-
Distansarbete ett lockbete vid rekrytering
Rekrytering • Att rekrytera specialistkompetens inom exempelvis IT kan vara svårt. Men om det går att välja varifrån arbetet ska utföras kan betydlig fler ingenjörer tänka sig att byta jobb. Det framgår av en undersökning som Sveriges Ingenjörer gjort.
-
Nytt verktyg för inkluderande rekrytering
Rekrytering • Nyligen lanserades ett digitalt verktyg för arbetsgivare som vill bredda sin rekrytering med fokus på kulturell mångfald. De företag som satsar på mångfald blir mer framgångsrika, enligt Rodrigo Garay på stiftelsen Working for Change.
Prenumerera
Prenumerera på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetslivstidning som kommer ut fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Då ökar risken för värmestress
Arbetsmiljöarbete • Byggnadsbetare, vägarbetare, lantarbetare och andra yrkesgrupper som jobbar utomhus löper störst risk att drabbas av värmestress.
-
En kram kan skydda mot stress
Stress • En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
-
Därför blir unga kvinnor mer zoomtrötta
Distansarbete • Att synas på en skärm med sin hemmiljö som bakgrund spär på den press som unga redan känner av sociala medier. Det konstaterar Markus Fiedler, forskare i medieteknik.