Bild: Magnus Rönnkvist
Löpare överskattar sin förmåga
Publicerat 19 maj 2017
Långdistanslöpare överskattar ofta sin egen förmåga och i synnerhet manliga löpare. Det visar en studie av ett antal svenska långdistanslopp. Forskaren Mitesh Kataria vill undersöka om tendensen att män överskattar sin förmåga kan gälla även i arbetslivet.
I sin studie har Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, samlat information från tio långdistanslopp, det vill säga lopp på minst 21,1 km, däribland Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm maraton. 5 000 löpare har inför loppet fått registrera sin förväntade sluttid, vilken sedan har jämförts med den faktiska tiden. Bland männen är det mellan 52 och 82 procent som överskattat sin tid. Bland kvinnorna är det mellan 38 och 78 procent som gjort det.
– Det fanns incitament att svara sanningsenligt eftersom det hela byggde på en tävling där den som uppskattade sin tid bäst kunde vinna en resa. Bland kvinnorna varierade det från lopp till lopp om man underskattade eller överskattade sin tid. Bland männen var det fler än hälften som överskattade sin tid i samtliga lopp, säger Mitesh Kataria.
En av studiens slutsatser är att vi människor tenderar att prestera sämre än vi säger oss göra. Slutsatsen går inte automatiskt att överföra till exempelvis arbetslivet påpekar Mitesh Kataria men han säger att det manar till eftertanke. Om det stämmer att män generellt överskattar sin egen förmåga skulle det kunna förklara lönegapet mellan män och kvinnor, enligt Mitesh Kataria.
– Vill vi i exempelvis en anställningssituation veta hur produktiv en person är bör vi hellre göra ett test där hen får visa sina förmågor. Låt hen walk the walk istället för talk the talk. För om vi endast lyssnar till vad hen säger om sig själv riskerar vi att favorisera männen, säger Mitesh Kataria.
Ladda ner studien "How long do you think it will take?"
Om studien:
Studien "How long do you think it will take? Field Evidence on Gender Differences in Time Optimism" baseras på resultat från 5 000 löpare. Löparna uppskattade sin sluttid inom ramen för en kampanj arrangerad av en svensk tågoperatör samt löparsajt ett par dagar före respektive lopp. De löpare som bäst uppskattade sin tid hade chans att vinna gratis resor.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Rekrytering
-
Kreativa yrken ersätts av AI
AI • Artificiell intelligens, AI, kommer påverka de flesta yrkesområden. Och det är inte bara enkla jobb som försvinner. Även högutbildade personer och personer med kreativa yrken måste vara beredda på att delvis bli ersatta av maskiner, enligt en rapport.
-
Fyradagarsvecka lockar svenskarna
Arbetstid • I allt fler länder görs försök med fyra dagars arbetsvecka. Nu visar en ny undersökning att drygt var tredje svensk är positiv till att jobba fyra dagar i veckan i stället för fem.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Säkerhet • Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.