Hoppa till huvudinnehållet

Halvmaratonloppet Göteborgsvarvet är ett av de lopp som ingår i studien.

Bild: Magnus Rönnkvist

Rekrytering

Löpare överskattar sin förmåga

Långdistanslöpare överskattar ofta sin egen förmåga och i synnerhet manliga löpare. Det visar en studie av ett antal svenska långdistanslopp. Forskaren Mitesh Kataria vill undersöka om tendensen att män överskattar sin förmåga kan gälla även i arbetslivet.

I sin studie har Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, samlat information från tio långdistanslopp, det vill säga lopp på minst 21,1 km, däribland Göteborgsvarvet, Lidingöloppet och Stockholm maraton. 5 000 löpare har inför loppet fått registrera sin förväntade sluttid, vilken sedan har jämförts med den faktiska tiden. Bland männen är det mellan 52 och 82 procent som överskattat sin tid. Bland kvinnorna är det mellan 38 och 78 procent som gjort det.

– Det fanns incitament att svara sanningsenligt eftersom det hela byggde på en tävling där den som uppskattade sin tid bäst kunde vinna en resa. Bland kvinnorna varierade det från lopp till lopp om man underskattade eller överskattade sin tid. Bland männen var det fler än hälften som överskattade sin tid i samtliga lopp, säger Mitesh Kataria.Foto: Göteborgs universitet

En av studiens slutsatser är att vi människor tenderar att prestera sämre än vi säger oss göra. Slutsatsen går inte automatiskt att överföra till exempelvis arbetslivet påpekar Mitesh Kataria men han säger att det manar till eftertanke. Om det stämmer att män generellt överskattar sin egen förmåga skulle det kunna förklara lönegapet mellan män och kvinnor, enligt Mitesh Kataria.

– Vill vi i exempelvis en anställningssituation veta hur produktiv en person är bör vi hellre göra ett test där hen får visa sina förmågor. Låt hen walk the walk istället för talk the talk. För om vi endast lyssnar till vad hen säger om sig själv riskerar vi att favorisera männen, säger Mitesh Kataria.

Ladda ner studien "How long do you think it will take?"

FAKTA

Om studien:

Studien "How long do you think it will take? Field Evidence on Gender Differences in Time Optimism" baseras på resultat från 5 000 löpare. Löparna uppskattade sin sluttid inom ramen för en kampanj arrangerad av en svensk tågoperatör samt löparsajt ett par dagar före respektive lopp. De löpare som bäst uppskattade sin tid hade chans att vinna gratis resor.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Rekrytering

Senaste om Forskning