Hoppa till huvudinnehållet

Fysisk träning kan minska rädsla för smärta hos personer med kronisk värk, visar en ny studie.

Bild: Istockphoto

Ergonomi

Fysisk träning kan minska rädsla för smärta

Personer som lider av belastningsskador undviker ofta vissa rörelser av rädsla för att deras tillstånd ska förvärras. Fysisk träning kan vara ett sätt att minska rädslan, visar en dansk forskningsstudie.

Kronisk smärta och belastningsskador är vanligt hos anställda som har repetitiva arbetsuppgifter och utför samma typ av rörelser under en hel arbetsdag. Ofta kan rädsla för att smärtan ska förvärras göra att man spänner sig ännu mer. En grupp forskare från Danmark, England och USA ville ta reda på om rädsla för smärta kan avhjälpas genom fysisk träning.

Forskarna delade in 112 kvinnliga laboratorieassistenter vid ett stort danskt läkemedelsföretag i två grupper. Samtliga kvinnor hade muskelsmärtor som satt i nacke, skuldra, rygg eller handled. Den ena gruppen fick styrketräna samt göra rörlighetsövningar. De fick även prova yoga samt gå på samtalsterapi i syfte att lära sig hantera sin smärta. Den andra gruppen ingick i en kontrollgrupp som fick fortsätta med de åtgärder som redan var etablerade på arbetsplatsen för att minska belastningsbesvär.

Efter tio veckor kunde forskarna konstatera att i den grupp som fått styrketräna hade rädslan för smärta i samband med jobbet minskat med 20 procent. På fritiden märktes dock ingen skillnad.

– Resultatet är relevant både när det gäller förebyggande och behandling av arbetsrelaterad muskelsmärta. Det pekar på att rädsla för smärta är ett samspel av kroppsliga och psykologiska mekanismer, säger Kenneth Jay på danska Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo i en kommentar.

Läs mer om studien: 

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Ergonomi

Senaste om Forskning