Vanligt att anställa släktingar
Publicerat 5 augusti 2016
Att rekrytera någon som är släkt med en anställd är relativt vanligt både på små och stora företag. Ofta är det ett sätt att snabbt lösa rekryteringsbehov. Men det kan skapa misstro och konflikter på arbetsplatsen, visar en ny studie från Umeå universitet.
På en genomsnittlig arbetsplats uppgår släktrelationerna till hela 14 procent. Det visar en studie som kulturgeograferna Kerstin Westin och Katarina Haugen vid Umeå universitet har genomfört. Studien bygger på registerdata över alla förvärvsarbetande i Sverige samt på intervjuer med personalansvariga på företag och organisationer. Forskarna blev själva överraskade över att släktrelationer är så pass vanliga på svenska arbetsplatser.
– Trots att vi i Sverige har så starka demokratiska principer, och att vi ser det som självklart att prioritera meriter och kompetens vid nyanställningar, rekryterar vi ändå rätt ofta släkt eller medarbetares släktingar, säger Kerstin Westin vid Institutionen för geografi och ekonomisk historia på Umeå universitet i en kommentar.
Vanligast är att man jobbar på samma ställe som ett syskon – 4 procent – eller en partner – 3,5 procent. Nästan 3 procentenheter av relationerna är barn och föräldrar. Enligt Katarina Haugen kan arbetsgivare se många fördelar med att rekrytera egna familjemedlemmar eller anställdas släkt. Inte minst går det snabbt och enkelt, och det känns tryggt att någon kan gå i god för personen.
– Det ses som ett pragmatiskt sätt att lösa behovet av personal, ofta på kort sikt. Även arbetsgivare som ogillar tanken på släktrekrytering gör ofta undantag för exempelvis sommarjobb, säger Katarina Haugen.
Släktrekrytering är vanligare på små orter där de nästan kan vara omöjligt att rekrytera personal som inte är släkt på något sätt med andra anställda. Men även arbetsgivare på större orter rekryterar från samma familjer, enligt studien. Inställningen till släktrekrytering har dock blivit mer negativ jämfört med för 10-20 år sedan då det var ännu mer accepterat.
Kerstin Westin och Katarina Haugen varnar för att släktrekrytering kan få negativa konsekvenser för arbetsmiljön. Arbetsplatser som prioriterar släkt kan bli sittande med fel kompetenser. Dessutom kan misstanken om sådan förtur skapa misstro och osäkerhet hos övriga anställda, något som kan påverka både moral och utveckling på arbetsplatsen, anser forskarna. För den nyanställde släktingen finns också nackdelar. Förväntningar och krav kan kännas orimligt höga, samtidigt som personen måste hålla en låg profil.
– Den största farhågan är att privata problem ska påverka arbetsmiljön. Bara risken för att det kan uppstå svårlösta och infekterade konflikter, gör att många drar öronen åt sig, avslutar Katarina Haugen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsklimat
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.