Mänskligare syn på patienter minskar stressen
Publicerat 29 mars 2016
När patienten som person sätts i centrum, tycks arbetsmiljön bli bättre. På äldreboenden där vården bedrivs personcentrerat är fler anställda nöjda med jobbet och färre är stressade, visar en studie.
Personcentrerad vård kan, enkelt sammanfattat, beskrivas som ett förhållningssätt. Det innebär att de som arbetar i vård och omsorg strävar efter att se människor inte bara som patienter eller brukare, utan som hela personer med många olika slags behov. Socialstyrelsen rekommenderar att demensvården ska arbeta personcentrerat. Det kan även vara bra för arbetsmiljön, visar en grupp forskare vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet.
I en studie svarade över 1 000 anställda på cirka 150 äldreboenden runt om i Sverige på frågor om i vilken grad de arbetade personcentrerat och om sin upplevelse av arbetsmiljön. De fick också göra uppskattningar av livskvaliteten för de boende.
– På enheter där vården skattades som mer personcentrerad var arbetstillfredsställelsen högre. De anställda rapporterade också lägre nivåer av stress säger forskaren Karin Sjögren, som ledde projektet.
Forskarna såg dessutom ett starkt samband mellan personcentrerad vård och medarbetarnas uppfattning om det sociala klimatet på arbetsplatsen. Där vården sågs som mer personcentrerad, beskrev en högre andel den sociala miljön som välkomnande och trygg, och kommunikationen som god. För dem som bodde på äldreboendena var det positiva sambanden inte lika tydliga.
– De hade ändå något bättre skattad livskvalitet och lite bättre förmåga att klara vardagliga aktiviteter när vården var mer personcentrerad.
Studien är en kartläggning och ger inte svar på frågor om orsak och verkan. Nu tar forskarna fasta på de starkaste sambanden och ska studera dem vidare. De planerar bland annat ett interventionsprojekt inom äldrevården, där medarbetare ska få stöd av forskare i att utveckla vården i mer personcentrerad riktning.
Mycket talar för att det finns arbetsmiljövinster med det personcentrerade arbetssättet, eftersom arbetsbelastningen kan minska, anser Karin Sjögren.
– En viktig aspekt är att balansen mellan krav och kontroll i arbetet verkar bli bättre. De som arbetar personcentrerat är mer nöjda med den vård de kan ge.
Margareta Edling

Margareta Edling
Mer om Stress
-
Hur hanterar du stress?
Så gjorde vi • Vi frågade programledaren Camilla Kvartoft, komikern Hasse Brontén, Estella Nyberg på McDonald´s och Oliver Sjöström på SOS Alarm om hur de hanterar stressen på jobbet.
-
Var tredje person har haft en panikattack
Psykisk hälsa • Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är ofarliga och går över av sig själva.
-
Vårens mest lästa artiklar
• Artificiell intelligens engagerar er läsare. Men även stress och droger på jobbet. Här är en lista på vårens mest lästa artiklar.
Arbetslivs nyhetsbrev
Ja tack, jag vill prenumerera på Arbetslivs nyhetsbrev som kommer en gång i veckan.
Papperstidning
Prenumerera kostnadsfritt på tidningen Arbetsliv, Sveriges största arbetsmiljötidning som kommer fyra gånger per år.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Sexuella trakasserier • Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos.
-
Otydligt vad som menas med social kompetens
Rekrytering • Att använda uttrycket social kompetens i jobbannonser eller i en löneförhandlingar kan leda till otydliga och orättvisa beslut.
-
AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
AI • Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden.