Jobbet kan ge artros
Publicerat 6 september 2016
Den som lyfter tungt eller står mycket i jobbet löper större risk att drabbas av ledsjukdomen artros. Det visar en ny kunskapssammanställning av sambandet mellan arbetsmiljö och artrosbesvär.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har granskat och sammanställt den forskning som finns om sambandet mellan arbetsmiljö och artrosbesvär. Studien visar att personer som har ett knästående eller stående arbete löper större risk att få artros i knät än andra. Att lyfta eller bära mycket samt klättra på stegar kan också ge artrosbesvär i knä och höft. Personer som arbetar i böjd eller vriden position får lättare artros i höften.
Studien ger inte svar på exakt hur stor risken är för att en viss typ av belastning ska ge artros. Det behövs mer forskning för att fastställa mått och gränsvärden för när belastningen blir skadlig, skriver SBU i sin rapport. Om sådana gränsvärden fanns skulle det också vara lättare för exempelvis företagshälsovården som möter patienter med artros att ge rekommendationer om åtgärder på arbetsplatsen.
Kvinnor och män som har likartade arbetsförhållanden drabbas av artros i samma utsträckning.
Ladda ner rapporten "Arbetsmiljöns betydelse för artrosbesvär"
Om artros
Artros är en vanlig ledsjukdom som drabbar cirka var fjärde person över 45 år i Sverige. En person med artros upplever i perioder smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i den drabbade leden.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Hälften drabbas av fotproblem – så kan du förebygga
Skyddsutrustning • Omkring hälften av alla som använder skyddsskor i arbetet upplever fotbesvär. Men det finns en hel del att göra för att förebygga och mildra besvären.
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Onsdagar är veckans sämsta dag
Psykisk hälsa • Måndagar är inte veckans tyngsta dag. Enligt en ny stor brittisk forskningsstudie är det på onsdagar vi mår som sämst.
-
Enkla anpassningar kan göra stor skillnad
Arbetsmiljöarbete • Flexibla lösningar och ett inkluderande ledarskap krävs för att möta de hinder som personer med funktionsnedsättning ställs inför i arbetslivet.
-
Bättre jobb men mer stress
Arbetsmiljöarbete • Jobbkvaliteten har blivit bättre de senaste femtio åren i Sverige men samtidigt har stressen ökat kraftigt